Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 4 mars 2016

Sugen på att snickra? – Sommarens favoritfågel behöver hjälp med bostad

Hade du klent med tornseglare i somras? Tyvärr har hängrännor och nya tak stängt många av deras boplatser. Men nu i vinter har du tid att snickra holkar åt dem.

Bild 1/2
Bild 2/2

I Sverige har tornseglaren minskat med nästan en tredjedel de senaste 20 åren. Artdatabanken ser så allvarligt på minskningen att vår kära sommarfågel rödlistats i kategorin ”nära hotad”.

Flera Landläsare har hört av sig och bekymrat sig för dessa kära sommarfåglar. Britt Hultman i Sörmland såg i somras hur tornseglare förgäves försökte ta sig in under takteglet. Men de nya hängrännorna satt så nära att det inte gick. Kenth Lundberg i Småland minns ”från förr” då de hade tornseglare så länge de hade tegelpannor på gårdens tak.

Erik Arbinger i Mariefred är expert på tornseglarholkar och tipsar här om hur du kan snickra i vinter för att hjälpa tornseglaren till ett nytt hem.

Ingångshålet borras med 45-millimetersborr 20 millimeter från kanten och sedan sågar man från kanten till hålet. Man kan göra det enklare genom att helt enkelt bara såga bort en ruta i övre hörnet, 65 millimeter bred och 45 millimeter hög.

Erik Arbiner limmar och skruvar ihop sina holkar. Hålen är förborrade med 3-millimeters borr och skruven är Torx 4×40 millimeter och bits som passar är T20. Det går att använda annan skruv också, till exempel Philips krysspår 4×40. Att spika är också ett alternativ, som dock inte är fullt så hållbart och långlivat.

Tornseglaren kommer i mitten av maj men är inte holken uppe då, så kommer den säkert till användning nästa år.

Tornseglarholk

 • Råplanat virke 22 mm, grova sidan inåt.
 • Tak och golv 195×340, baksida 95×340, framsida 95×316, gavel 95×173, gavel 95×150.
 • Ingångshål på framsidan 45 mm borr (borrcentrum 42 mm från korta kanten och 57 mm från undre kanten, såga sedan bort biten som är kvar till kanten).
 • Spika eller skruva (limma eventuellt innan du skruvar).
 • En skruv uppifrån ner i framstycket och en underifrån upp i framstycket nära hålet som ”gångjärn” så att framstycket kan svängas upp för rensning. Enklast är att göra dessa hål först. Lägg då ihop tak och golv och samborra dessa hål. Då kommer de på rätt plats och framstycket går lätt att öppna. Kommer de fel går inte luckan att öppna.
 • Till höger borras ett hål genom taket ner i framstycket där en 50 mm böjd spik kan fungera som låssprint (se bild).
 • Tack vare de två skruvarna, en upp och en nere, kan framstycket svängas upp.
  Tack vare de två skruvarna, en upp och en nere, kan framstycket svängas upp.

  Till höger borras ett hål genom taket.
  Till höger borras ett hål genom taket.

  Uppsättning

  • Holken ska inte sättas högt uppe under takskägget. Hellre längre ner, och en bit under hängrännan om sådan finns. Hålet ska kunna ses utifrån i horisontalplanet.
  • Sätt träkonsoler på husväggen.
  • Kolla med vattenpass att de är i plan innan du skruvar dem helt fast i väggen.
  • Lägg dit holken och skruva fast den i konsolerna underifrån.
  • Gå med i facebookgruppen Land Fåglar!

   Gilla Fixat på Facebook så får du fler tips som det här i ditt flöde.


   Följ oss gärna på Instagram!

   Läs mer om

   LÄS MER FRÅN FIXAT

   Till toppen