Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 2 augusti 2016

Sugen på makramé? Här lär du dig grunderna!

De är tillbaka, de underbara knutarna från 70-talet. Här får du lära dig de första knutarna som kan bli konstverk, smycken eller vackra amplar.

Har du ett gammalt makraméfynd du vill kunna kopiera, en ny idé eller är du kanske bara nyfiken? Här får du lite makramékunskap att börja med.

Tjockleken på det färdiga resultatet beror på vilket gram man väljer. Moulinégarn blir tunna vänskapsband medan rejäla snören blir amplar och korgar.

Makramé är en knytkonst som kan varieras i det oändliga men det börjar alltid på samma sätt. Trådar fästs antingen på rad på ett snöre med en enkel ögla och knytandet tar vid. Det ger ett platt arbete, till exempel om man vill knyta en platt väggprydnad.

Det kan också börja med en tagning. Ett knippe trådar lindas hårt till en ring som används till att hänga upp en färdig ampel eller som ögla kring en pärla som fäster samman ett armband.

Så taglas en ring

tagling
Källa: Svarta Fåret

Taglingen görs på mitten av ett knippe långa trådar, långa nog att räcka till det arbete man tänkt sig. När taglingen är klar fortsätter arbetet med att knyta makramé, till exempel en ampel eller ett armband.

Några knutar att börja med

knutar
Källa: Svarta Fåret

Tre vanliga makraméknutar. Det dubbla halvslaget används för att göra de släta pärl-liknande partierna man till exempel ser i vänskapsband, spiralknuten ger en vriden snodd och makraméknuten samlar fyra trådar utan att vrida resultatet.

Ampel liten
Foto: Svarta Fåret
vaggampel
Foto: Svarta Fåret

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen