Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Fixat 26 september 2022

Sy fina flugsvampar

Röda och vackra men också lite farliga,

Sy och pynta med flugsvampar och få lite mer av skogens magi hemma.

 Förvandla en vanlig lurvig matta till en bädd av mossa där svamparna letat sig upp. En rolig och sagoinspirerad inredningsdetalj till barnrummet.
Förvandla en vanlig lurvig matta till en bädd av mossa där svamparna letat sig upp. En rolig och sagoinspirerad inredningsdetalj till barnrummet. FOTO: Tommy Durath

Lek med flugsvampens gladröda former. Här är två fina svampmönster att utgå ifrån.

En mossig matta kan göra barnrummet roligare medan en flugsvamp på stadig fot blir det snyggaste nåldynan du någonsin sett.

Så gör du en svampmatta

 Vita små knappar blir prickar.
Vita små knappar blir prickar. FOTO: Tommy Durath

Material:

Matta 1 x 1 meter, med grön lugg, Ikea (liknande finns på t ex Rusta).

Gräddvitt och rött filtigt tyg – du kan använda fleece, ylletrikå från Panduro eller fynda tunna ylletröjor på loppis och tvätta dem för varmt så att de krymper och filtar ihop sig.

 • Stoppvadd
 • Vita knappar i olika storlekar
 • Röd och vit vanlig sytråd
 • Extra kraftig vit sytråd
 • Kraftig, lång synål

Sömsmån: Pressarfotsbredd = 7 mm

 Diagram till mattsvamparna.
Diagram till mattsvamparna. FOTO: Anna Örnberg

Så gör du:

1. På diagrammet hittar du var mönsterdel i en större och en mindre storlek. Rita upp pappersmallar i full skala och klipp till de olika delarna.

2. Sy ihop de fyra delarna av röd filt till svampens hatt. Sy för hand fast knappar för svampens vita prickar. Sy med tät raksöm, stygnlängd 2.

 Så sys svampar till mattan.
Så sys svampar till mattan. FOTO: Anna Örnberg

3. Sy fast den röda svamphatten, rätsida mot rätsida, runt ytterkanten på svamphattens vita undersida. Sy ihop de två delarna för svampfoten utmed båda långsidorna. Därefter sys svampfotens nedre kant fast runt svampfotens undersida. Vänd delarna ut och in och stoppa dem stadiga med stoppvadd.

4. Trä svamphatten över svampfotens övre ände och sy ihop hatt och fot för hand. Använd den extra starka sytråden.

5. För att fästa svamparna vid mattan krävs en kraftig synål. Det är svårt att hitta rätt i mattans långa lugg om man försöker sy med svampen tryckt mot mattan. Håll istället svampen en bit ovanför själva mattan och sy först med stora, lösa stygn runt om hela svampfotens nedre kant och genom mattans bottenväv. När du sytt runt hela svampfoten, kan vart och ett av stygnen tajtas till genom att dra i tråden, så att svampen fästs stadigt mot mattan. Fäst sedan tråden med ett par stygn intill svampfotens nedre kant. Läs också: Bygg ett änglahus med julstjärnor

Sy en spännande nålsvamp

 Ovanför svampen svävar prickarna.
Ovanför svampen svävar prickarna. FOTO: Tommy Durath

Förena nytta med nöje! Den robusta svampen kan göras enbart för att vara dekorativ, men tjänstgör gärna som nåldyna åt den som behöver.

Material:

 • Filtigt rött tyg
 • Gräddvitt, filtliknande tyg
 • Björkstam/sly, 4-5 cm i diameter och 10-12 cm lång
 • Träplatta att stå på
 • Styrolitboll, 12 cm i diameter
 • Extra kraftig vit sytråd
 • Lim/limpistol
Prenumerera på Lands nyhetsbrev – få artiklar direkt i mejlen

Så gör du:

 Botten och sömnadsteknik till nålsvampen.
Botten och sömnadsteknik till nålsvampen. FOTO: Anna Örnberg

1. Såga en brädbit ca 12 x 12 cm. Fäst träplattan mot svampens fot, med en skruv från träplattans undersida. För att svampens hatt ska fästas stadigt, slå i två små dyckert i svampfotens över ände. Knipsa av spikhuvudena.

2. Dela styrolitbollarna i halvor. Sträck tyget över den halverade styrolitbollen och märk ut den nedre kanten med tråckelstygn. Klipp ca 1 cm nedanför den tråcklade markeringen.

3. Klipp en remsa av vitt filttyg, 7 cm bred och 40 cm lång. Sy fast den vita remsan runt kanten på det röda tyget. Sy med 1 cm sömsmån.

4. Tråckla med stora stygn runt den andra kanten på den vita filtremsan. Stoppa in den halva styrolitbollen. Dra åt tråckeltråden, så att filtyget rynkas ihop och täcker svampens undersida helt. Fäst tråden med några små stygn.

5. För att fästa svamphatten, tryck ut varmt lim från limpistol på svampfotens övre ände och tryck ner svamphatten så att den spetsas på spikarna.

6. Stora, vita pärlnålar (hobbybutiken) blir en spretig variant av flugsvampens prickar. Dekorera runt svampens fot med fastlimmat trassel av garn eller sisal, med nerstuckna flugsvampar i miniformat.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen