Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 30 september 2016

Sy, sticka och virka! Här får du mönstret till höstens snyggaste filt

Här har du mysigaste åkpåsen för den lilla, roligaste filten för barnen och en underbart värmande filt för vuxna.

Bild 1/6
Bild 2/6
Bild 3/6
Bild 4/6
Bild 5/6
Bild 6/6

1. En riktig liten Ariel

filt6

Källa

2. Sötaste lilla fiskstjärten

filt5

Källa

3. En passande pingvin

filt10

Källa

4. Mysigt även för de stora

filt7

Källa

5. Fena på färg

filt4

Källa

6. May the force be with you

filt3

Källa

7. Fleecefenan med paljetter

filt9

Källa

8. Haj haj

filt8

Källa

9. Vi har hittat Nemo

filt2

Källa

10. Gullig och glupsk

filt1

Källa

11. En värmande val

filt11

Källa

12. Fina fisken

filt12

Källa

Sy en egen filtfena

Det här behöver du:

 • Mönsterpapper.
 • En eller två fleecefiltar, beroende på storlek.
 • Matchande sytråd.
 • monsternyyy
  Foto: Unni Zetterling

  1. Rita upp mönstret till kroppen. Utgå från principskissen här intill och måtten på den person som ska använda filten. Börja med bredden. Omkretsen på den färdiga filten behöver vara minst 40 centimeter större än omkretsen på kroppen där den är som bredast. Ett smart sätt är att sätta sig på papperet och se att det är minst 10 centimeter papper till godo på var sin sida om kroppen.

  2. Mät längden från tårna upp till där du vill att filten ska sluta. Gör du en sjöjungfru kanske du vill ha den midjehög, en slukande fisk når upp till hakan. Anpassa pappersmönstret efter det och lägg till några decimeter för ”sparkutrymme”. Ta gärna till lite extra för säkerhets skull. Det är lättare att klippa bort lite för en bra form än att lägga till. Ta också till extra på omkretsen om du har en fisk som når till hakan, det måste gå att kura in armarna.

  3. Forma stjärtmönstret. Utgå också från formen här intill. Gör inte stjärtfenan för bred, över 50 centimeter. Ju bredare stjärt desto svårare att få den att hålla formen.

  4. Lägg ut mönsterdelarna på dubbelt tyg och klipp ut med 2 centimeters sömsmån. Om tyget är mjukt kan du klippa ut en extra fena att lägga mellan de två lagren så att den blir lite styvare.

  5. Sy ihop bakstyckets fena med bakstyckets kropp. Lägg fenans överdel räta mot räta med kroppens nedre kant och sy fast. Gör likadant med framstyckets delar.

  6. Lägg bak- och framstycke räta mot räta och sy ihop. Vänd härligheten rätt. För att få styr på fenan kan du sy några raksömmar genom alla lagren. Det stagar upp.

  7. Dekorera, dekorera och dekorera.

   

   

   

  Läs mer om

  LÄS MER FRÅN FIXAT

  Till toppen