Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 19 oktober 2016

Trendigt med halmslöjd! Lär dig grunden till himmeli

Att skapa takkronor av råghalm eller himmeli som det kallas är ett gammalt finskt hantverk som upptäckts på nytt och tagit designvärlden med storm. I boken Himmeli av Eija Koski (Natur & Kultur) får du en grundläggande introduktion till detta vackra hantverk.

Bild 1/5 FOTO: Katja Lösönen
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

Eija Koski är världens enda konstnär med titeln himmelist. Hon ställer ut, föreläser och håller kurser i konsten att skapa himmeli runtom i Norden och i övriga världen. Hennes senaste utställning var på Gallery A4 i Tokyo och 2013 tilldelades hon priset Årets konsthantverkare.

Det här behöver du:

 • 12 lika långa halmstrån eller sugrör
 • Tråd
 • Lång nål
 •  

  Oktaeder/grundform

  1. Trä en tråd genom 3 halmstrån och knyt ihop till en trekant med dubbelknut vid punkt A.

  himmeli1b

  2. Trä tråden genom 2 halmstrån och vira den runt den tråd som bildar hörnet nere vid punkt B.

  himmeli2b

  3. Trä tråden genom ytterligare 2 halmstrån och vira den runt den tråd som bildar hörnet högst upp.

  himmeli3b

  4. Upprepa steg 2-3 så att du får 5 trekanter.

  5. Trä tråden genom 1 halmstrå (bild3) och vira den nu runt den tråd som bildar hörnet vid punkt A i den allra första trekanten. Knyt tråden ett par centimeter från hörnet.

  6. Trä tråden genom ett halmstrå i en av de trekanter som inte är ihopbundna med resten av formen och avsluta med att vira tråden runt sista hörnet som nu bildas i toppen. Låt tråden vara kvar för att fortsätta. Nu har du grundformen för att bygga vidare.

  I boken Himmeli av Eija Koski får du en grundläggande introduktion till detta hantverk med tekniktips och 23 modeller. En mönsterritning till varje projekt hjälper dig att följa stegen och visar hur du kan skissa själv när du vill gå vidare och skapa egna modeller.

  himmeli_skyddsomslag.indd

  Källa: http://www.nok.se/

   

  Relaterade artiklar

  LÄS MER FRÅN FIXAT

  Till toppen