Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Fixat 31 juli 2018

Väderpläd: Virkningen som visar vädret dag för dag

Väderpläden är årets skojigaste virkprojekt. Varv för varv, rand för rand visar den färdiga pläden hur vädret varit.

 En sommar att minnas? Väderpläden visar hur vädret var, dag efter dag.
En sommar att minnas? Väderpläden visar hur vädret var, dag efter dag. FOTO: Kristina Bäckström

Det kallas för en väderpläd eller temperaturfilt och är en korsning mellan väderdagbok, filt och handarbete. Filten virkas i ett randmönster, vilket bestämmer du själv. Varje färg i mönstret motsvarar en temperatur.

Du kan välja att virka årets väder, dag för dag, eller att virka en minnesfilt med temperaturer från till exempel barnens födelseår.

Historiska väderdata hittar du hos SMHI. Gå in på SMHIs hemsida, klicka på ”Data” och välj sedan ”Meteorologiska observationer”. Där finns en karta med mätstationer. Välj den station du vill virka från, klicka på kartan och välj sedan ”Historiska granskade” i rutan som öppnar sig.

Där finns en excel-fil att ladda ner med de temperaturvärden som finns registrerade.

Läs också: Virka en blommig sommarfilt av mormorsrutor

Mönstra för ränder

Välj sedan det mönster du vill använda till temperaturfilten. Enklaste varianten är att bara virka fasta maskor, mönstret vi föreslår här är också både lättvirkat och dekorativt.

Du kan också välja något annat mönster, till exempel det klassiska viggmönstret eller mönstret Apache Tears som virkas från höger till vänster. Garnet tas av efter varje varv.

 Temperaturnyckel för en väderpläd. Om pläden ges bort som present skickas nyckeln med så att mottagaren kan "läsa" sin filt.
Temperaturnyckel för en väderpläd. Om pläden ges bort som present skickas nyckeln med så att mottagaren kan "läsa" sin filt. FOTO: Kristina Bäckström

Sedan behöver du göra en egen temperaturnyckel. Plocka ihop de färger du gillar och låt dem representera var sin temperatur eller temperaturspann.

Om du vill att din filt ska ha bredare ränder och färre färger kan varje färg till exempel stå för spann om 4 eller 5 grader.

Räkna på längden

Räkna lite på hur din väderpläd kommer att bli. I vårt mönster blir 10 varv (10 dagar) ungefär 4 centimeter. Det betyder i så fall att en färdig årsfilt skulle bli 146 centimeter lång.

Skulle det bli för långt kan man i stället låta varje varv stå för 2 dagar (snitt-temperaturen) och filten blir 73 centimeter lång i stället.

Virka provlappar, räkna, planera och börja sedan årets virkigaste äventyr.

För resten, vem har sagt att väderpläden måste handla om temperatur? Du kan lika gärna göra en skala som visar nederbörden eller titta rakt upp samma tid varje dag och virka ett varv i samma färg som himlen.

Läs också: Så virkar du en rund trasmatta

Lands lättvirkade väderpläd

 Väderpläd virkad av restgarner i bomull och syntet. Färgerna visar hur varmt det varit.
Väderpläd virkad av restgarner i bomull och syntet. Färgerna visar hur varmt det varit.

Garn och virknål: Välj ett garn du gillar eller virka av restgarner. Den här pläden är virkad av restgarner med en 3,5 millimeters virknål.

Lägg upp ett ojämnt antal luftmaskor till den bredd du vill ha på filten.

Varv 1: Virka en fast maska i andra luftmaskan från nålen. Virka *1 fast maska i nästa maska, hoppa över en maska med en luftmaska och virka en fast maska i nästa*. Fortsätt virka *-* varvet ut. Vänd med en luftmaska.

Varv 2: Virka 2 fasta maskor, *1 luftmaska, 1 fast maska runt nästa luftmaskbåge*, Fortsätt *-* varvet ut. Sista fasta maskan virkas i sista fasta maskan på föregående varv.

 Varma dagar i rött, brandgult och rosa medan svala dagar är grå, blå och gröna. Fasta maskor och luftmaskor ger ett spännande randmönster.
Varma dagar i rött, brandgult och rosa medan svala dagar är grå, blå och gröna. Fasta maskor och luftmaskor ger ett spännande randmönster. FOTO: Kristina Bäckström

Upprepa varv två tills filten är färdig. Vänd som tidigare med en luftmaska.

Fäst alla trådar. Virka fasta maskor runt hela filten om du vill ha en enfärgad ram.

Läs också: Virka en flätad babyfilt

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen