Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 31 juli 2015

Väv en härligt rustik matta utan vävstol

Att väva är roligt! Av tjockt bomullssnöre skapar du den här härliga mattan. 

Bild 1/2
Bild 2/2

Du behöver:

 • tjockt bomullssnöre, cirka 12 mm. Förslagsvis makraméband, bomullssnöre till möbeltapetsering eller tågvirke från båtaffär. Till mattan på bilden gick det åt ungefär 200 meter snöre/rep. Prova annars att använda tjockare trikågarn som till exempel Hooked spaghetti.
 • träskiva i samma storlek som du vill att mattan ska bli
 • spikar eller skruvar
 • textilfärg (valfritt)
 • Gör så här:

  1. Om du inte fått tag på snöre som är färgat kan du färga det själv. Köp textilfärg i hobbyaffär och färga en del av snöret i maskin eller för hand. Du kan självklart också välja att göra en enfärgad matta!

  2. Skapa en varp genom att slå spikar kortsidorna på träskivan. På bilden placerades spikarna med 6 cms mellanrum. Även på långsidorna behöver du slå i spikar för att mattväven ska hålla formen, där räcker det med 10 cm mellanrum.

  3. Linda upp snöret på skruvarna på längden för att skapa mattans skelett, varpen.

  4. Väv genom att trä snöret längs kortsidorna, över och under de längsgående snörena. Täta till det du vävt så att du inte får några mellanrum. Fäst på baksidan när du fyllt hela väven och lyft av mattan från spikarna. 

  Läs mer om

  LÄS MER FRÅN FIXAT

  Till toppen