Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Fixat 18 december 2017

Virkat vackert: Tre små ramar på nolltid

Sätt det finaste du har i en liten virkad ram. Virkdesignern Helena Molinsky bjuder på mönster på tre minimodeller.

 Små virkade ramar. Lika fina för sig själva som med bilder i. Foto: Helena Molinsky.
Små virkade ramar. Lika fina för sig själva som med bilder i. Foto: Helena Molinsky.

Helena Molinsky bloggar under namnet Pysselofix på portalen Stitchbloggers. Ofta designar hon virkat tt göra fint med hemma och det är inte annrolunda nu. Helena bjuder på mönster på 3 supersöta miniramar. Lika fina i granen som på väggen.

Virkade julramar

Garn: Scheepjes BonBon nr 105, 115, 412. Från Favoritgarner.

Virknål: 2 mm.

Förklaring: Ramarna virkas runt en ring. Vad man använder som ring är valfritt. En gummisnodd eller kanske en bit ståltråd virad till en ring. Man kan även göra en luftmaskkedja som man sluter till en ring med en smygmaska. Då blir dock ramen sladdrig och ganska svårvirkad och den behöver blockas med lim för att hålla en fin form. Jag har använt mig av hårsnoddar med en innerdiameter på 4 cm.Läs också: Virka en gnistrande snöflinga till julgranen

Maskor och förkortningar

lm – luftmaska

fm – fast maska

hst – halvstolpe

st – stolpe

hö – hoppa över

m – maska

lmb – luftmaskbåge

Puff – (omslag, för nålen under luftmaskbågen och gör ett till omslag bakifrån, dra tillbaka till framsidan.) Upprepa tre gånger totalt och du har sju öglor på nålen. Gör ett omslag och dra igenom alla nålens öglor.

Picot – tre luftmaskor följt av en smygmaska i första luftmaskan.

 Foto: Helena Molinsky.
Foto: Helena Molinsky.

Grön ram

1. (Färg 412). 1: Virka fasta maskor runt om ringen. Antalet ska vara delbart med 6, i mitt fall 72 maskor. Avsluta med 1sm i den fasta maskan i varvets början.

2: 3lm, hö 1m. (1st, hö 1m, 1lm). Upprepa varvet ut, avsluta med 1sm i den andra av de tre luftmaskorna i varvets början.

3: 1sm till lmb. 1fm om lmb. (4st om nästa lmb, 1pic, 4st om nästa lmb, 1fm om nästa lmb). Upprepa varvet ut, avsluta med 1sm i varvets första fasta maska.

Läs också: Stitchbloggers- En svensk portal för virkgalna

 Foto: Helena Molinsky.
Foto: Helena Molinsky.

Vit ram

1: (Färg 105) Virka fasta maskor runt om ringen. Antalet ska vara delbart med 6, i mitt fall 72 maskor. Avsluta med 1sm i första maskan.

2: 5lm, 1st i samma maska. (Hö 2m, 1st+3lm+1st i nästa maska.) Upprepa varvet ut, avsluta med 1sm i andra av de fem luftmaskorna i varvets början.

3: 1sm till lmb. (1fm om lmb, 3lm, 1puff+1pic om nästa lmb, 3lm) Upprepa varvet ut, avsluta med 1sm i den fasta maskan i varvets början.

 Foto: Helena Molinsky.
Foto: Helena Molinsky.

Röd ram

1: (Färg 115) Virka fasta maskor runt om ringen. Antalet ska vara delbart med 4, i mitt fall 72. Avsluta med 1sm i den fasta maskan i varvets början.

2: (4lm, hö 3m, 1fm) Upprepa varvet ut, avsluta med 1sm i den första luftmaskan i varvets början.

3: (1lm, 1hst+3st+1hst om nästa lmb, 1lm, 1sm i den fasta maskan.) Upprepa varvet runt, avsluta med 1sm i förra varvets avslutande smygmaska.

Läs också: Virka en ängel att hänga i granen

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen