Bakom kulisserna på en småländsk kycklinggård – följ med in!
Till Jenny och Lasse Andersson på Bankebergs gård i Småland kommer nykläckta kycklingar från Skåne för att födas upp till slakt.
Vi öppnar dörren till ett av stallen men på grund av en rad hygienregler får vi nöja oss med att se kycklingarna från dörren. De gula små fåglarna är bara fyra dagar gamla.
– Kycklingarna kommer från Blentarp i Skåne. Vi har dem i ungefär 35 dagar tills de väger runt 2 kilo. Sedan körs de till slakteriet Guldfågeln på Öland, berättar Jenny Andersson.
Svårt lämna Skåne
Jenny och Lasse möttes när de studerade till driftsledare på Skurups lantbruksskola. Lasse Andersson är uppvuxen på spannmålsgård på den skånska slätten med öppna marker medan Bankeberg är en skogsgård. Han var skeptisk till att lämna de skånska vidderna och vännerna men nu trivs han som kycklingbonde i den småländska skogen.
– Vi bodde ihop i Skåne ett tag men sedan går livet vidare och jag tycker att jag har mer kontakt med mina kompisar i Skåne nu än när jag bodde där för nu ringer man varandra oftare, säger Lasse.
Barnen Emmy och Enok går i skola i närheten. Jenny och Lasse trivs med att arbeta där de bor, konstaterar de över en kopp kaffe i det rymliga köket som de renoverade för några år sedan.
Vill se hur djuren mår
En vanlig dag, när de har kycklingar i stallen, börjar arbetsdagen hos djuren för att se till att de har mat och vatten och mår bra.
– Vi tittar till kycklingarna varje dag. Mycket är datorstyrt och mycket kan man se på datorer men det går ju aldrig att ersätta att gå in och vara med djuren och se hur de mår och känna hur det känns, säger hon.
Välkomnar nya kycklingar
På gården finns tre stall med fyra avdelningar. Uppfödningen sker i omgångar, åtta tillfällen om året med 160 000 kycklingar per gång.
– Så fort djuren lämnat vår gård gödslar vi ut, sopar och högtryckstvättar alla stallen. Sedan desinficerar vi och låter stallen torka upp innan vi förbereder för att välkomna nya små kycklingar. Vi är inte lediga men vi står utan kycklingar i ungefär en vecka.
Jenny Andersson är sedan mars ordförande i branschorganisationen Svensk Fågel som representerar företag inom svensk matfågelsproduktion.
– Det är väldigt hedrande och det betyder att många tror på en.
Vill få fler att välja svensk kyckling
Hon hoppas att svenskproducerad kyckling och kalkon ska ta marknadsandelar från importerad och vill arbeta för att fler storhushåll och restauranger väljer den svenska råvaran. Till konsumenter som är tveksamma till att köpa kyckling på grund av debatten om hur djurvänligt det är med broilerkycklingsuppfödning och stordrift säger hon:
– Om man väljer att äta kött så är svensk kyckling från våra medlemmar väldigt bra sett till hur kycklingen lever och mår. Jag skulle inte vara bonde och ha djur om jag inte ansåg att de mådde bra.
Eget kretslopp på gården
Förutom kycklingar föder de upp får och har växtodling. De har ett eget kretslopp på gården. Oljepannan byttes mot flisuppvärmning redan 2003.
– Vi värmer alla stallen med flis från mestadels den egna skogen.
En del av gödseln går till egna marker och resterande säljer de till bönder i trakten. Jenny och Lasse har kraftiga arbetstoppar med få lediga dagar per år men de står vid ett vägskäl. Kanske ska de utöka och anställa fler personer för driften.
Roligt ställe för barn
I början av 2000-talet tog Jenny över gården från sina föräldrar. Nu är hon fjärde generationen på gården.
Jenny minns uppväxten i Bankeberg och är nöjd med valet att bosätta sig där när hon och Lasse fick barn.
– Jag känner till varenda liten stig i skogen och har ridit på varenda liten fläck som finns. Det är ett roligt ställe att vara barn på.
Jenny tittar ut över gården och konstaterar att det på sommaren behöver fixas en hel del.
– Det som inte är gjort till midsommar det blir inte gjort, säger Lasse.
– Då förstår ni stressen, säger Jenny och skrattar.
Detta är Jenny Andersson
Namn: Jenny Andersson.
Ålder: 43 år.
Familj: Maken Lasse, 45 år, dottern Emmy, 13 år, och sonen Enok, 9 år.
Aktuell: Nyvald ordförande för Svensk Fågel.
Bor: Bankebergs gård, Mönsterås kommun. Gården är på 400 hektar, därav 60 hektar åkermark, resten är skog och betesmarker. Har det egna märket Gula Pippin.
Gör: Kycklinguppfödare tillsammans med maken Lasse i företaget Stjärnamo som levererar till Guldfågeln. Är ordförande i branschorganisationen Svensk Fågel
Andra djur på gården: 40 tackor med lamm.
5 skäl till att välja svensk kyckling
1. Fodret är fritt från GMO och fiskmjöl, enligt Svensk Fågels policy.
2. Näbbtrimning är förbjuden. I EU finns inget förbud.
3. Större stallutrymme än inom EU.
4. Krav på fönster, ljusinsläpp och ljudnivåer som inte finns i EUs direktiv.
5. Hårda krav på bedövning vid slakt medan EUs krav är så låga att de skulle klassas som djurskyddsbrott i Sverige.
Jennys favoritrecept:
Kycklinggryta med bacon
6 portioner
1 kg kycklingfilé
140 g bacon (eller mer)
1–3 bananer
2 dl chilisås
5 dl vispgrädde
1 1/2 dl jordnötter
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela kyckling och bacon i bitar och stek.
2. Lägg i ugnsform, skiva bananerna över
3. Blanda chilisås och grädde med salt och peppar och häll över
4. Strö över jordnötter och eventuellt lite ost och gratinera i ugn i 15 minuter.