Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
företagande 2 februari 2016

Carinas succékafé: "Det är landsbygden som är framgångsfaktorn"

Många var skeptiska när Carina Levin startade café på den skånska landsbygden. Men efter fem år har hon tio anställda, mångdubblat omsättning och blivit omnämnd i White Guide. Här avslöjar hon framgångsknepen.

På vägen mellan Ydinge och Klågerup i Svedala kommun, står en skylt med texten Gårdsbageri. Den visar vägen till en blomstrande verksamhet: Vismarlövs café och bagarstuga. När Land kommer på besök sprakar det i den öppna spisen och det doftar nybakt bröd och färskbryggt kaffe.

Familjen Ternrud från Svedala, en mil bort, fikar så ofta de kan. Från vänster Simon Ternrud, Sofia Berggren, Maja Ternrud och Marie Ternrud.
Familjen Ternrud från Svedala, en mil bort, fikar så ofta de kan. Från vänster Simon Ternrud, Sofia Berggren, Maja Ternrud och Marie Ternrud.

Ägarinnan, Carina Levin, har tidigare jobbat som vårdbiträde, kokerska på förskola, undersköterska samt drivit vävstuga i 25 år, men har alltid drömt om att driva ett café. För fem år sedan gjorde hon slag i saken.

Sina sista tio år i yrkeslivet skulle hon minsann pyssla med något hon brann för. Och med hjälp av maken, som också är snickare, barn och vänner byggde hon ett tegelhus på gården med ett orangeri med spröjsade fönster och en stenugn för ett litet bageri.

– I många år har jag bjudit på kaffe och kakor och folk har frågat efter recepten. Så jag har tänkt att en dag ska jag ha ett eget fik, berättar hon.
– När jag öppnade sa folk till mig: vem tror du kommer ut hit till ingenstans och handlar bröd av dig? Men tji fick de, jag har aldrig jobbat så hårt i hela mitt liv, fortsätter hon.

Gör allt från grunden

Carina har alltid gillat att bevara det gamla, leva enkelt och nära naturen och har aldrig rest utanför Norden. Hon har sytt kläder till sina barn när de var små, lagat mat från grunden, stöpt egna ljus och odlat sina egna grönsaker.

Samlargods! Vackra gamla burkar, både arvegods och loppisfynd, är ett fint blickfång i caféet.
Samlargods! Vackra gamla burkar, både arvegods och loppisfynd, är ett fint blickfång i caféet.

Den livsfilosofin har även präglat på hennes lantliga och ombonade fik. Det mesta till caféet har hon antingen ärvt, fått eller köpt begagnat.
– Jag gillar inte konsumtionshysterin utan tycker att man ska ta tillvara på det man redan har. Exempelvis har alla borden i fiket en egen historia. Ett bord är mitt gamla köksbord, ett annat har jag fått av en kund. Det finns ingen anledning att köpa nya prylar hela tiden, säger hon.

Planen var att hennes caféverksamhet skulle bli ungefär som när hon hade en vävstuga. Det vill säga en stillsam tillvaro där hon kunde ha mat på spisen och stänga av plattan för att gå ut och hjälpa en kund.

Nu vallfärdar folk till byn

Men så blev det inte riktigt. Många som aldrig satt sin fot i Vismarlöv vallfärdar numera till den lilla byn för att köpa spettekakor, äta en sopplunch eller äta hembakta kakor och dricka kaffe ur gamla mönstrade muggar. På fem år har Carina mångdubblat sin omsättning, gått från en till tio anställda och blivit omnämnd i prestigefulla White Guide.

Bra läge! Att caféet ligger på landsbygden är en framgångsfaktor tror Carina.
Bra läge! Att caféet ligger på landsbygden är en framgångsfaktor tror Carina.

Att Vismarlöv ligger mitt ute i ”ingenstans” är en viktig framgångsfaktor, tror Carina.
– Hade caféet legat inne i Lund eller Malmö hade vi haft en annan konkurrens, här finns ju inget liknande på flera mils avstånd. Sedan är vårt café ett bra utflyktsmål då vi har alltifrån fika och utställningar till att vi anordnar dop och kalas, säger hon.

Hon har också ett smart samarbete med det lokala taxibolaget – Fikataxi med kraftiga rabatter på taxiresan och till och från busstationen i Klågerup.

Jobbade dygnet runt

Men Carina har slitit för sitt levebröd. De första åren arbetade hon sju dagar i veckan, ibland 15–20 timmar dagligen och arbetsdagen startade redan vid midnatt. Hela nätter stod hon och svettades vid bakugnarna och bakade småbröd, limpor, kaffebröd och kakor. Dessutom spettekakor.

Läs också: 6 tips för att lyckas med gårdsbutiken

När nattskiftet sedan lidit mot sitt slut vid sextiden och hundratals bröd var bakade, tvättade hon sig, gick tvärs över gården till sitt hus och sov några timmar innan det varit dags för nästa arbetsdag.
– När man startar något så måste man ha en enorm vilja och ork. Jag gör aldrig något lagom, det är antingen allt eller inget, men det är roligt, säger hon och skrattar.

Numera bakar hon endast på helgerna och jobbar ”bara” omkring 12 timmar per dag. Hon har tio fast anställda och ett tiotal timanställda till sin hjälp, vilket gör enorm skillnad.

Ska vara som hemma

Och nu, delvis för att Vismarlövs café blivit så populärt, har Carina blivit tvungen att skaffa både dator och mobiltelefon för att hinna ta emot alla beställningar.
– Men jag hatar det, jag kan varken skicka sms eller fota med den där saken, säger hon.

Trots att caféet växer är Carina mån om att behålla den familjära stämningen.

– Jag vill slippa att folk dönar in och det blir hetsigt. Att komma hit ska vara varmt, lugnt och avslappnat, ungefär som att komma hem till farmor eller mormor. Jag håller inte på med detta för att jag vill bli miljonär, utan för att jag vill skapa ett ställe som känns hemtrevligt och enkelt, säger hon.

Carinas företag: Omsättning på sju miljoner

Finansieringen: Carina hade sparat alla extrapengar hon tjänat på sitt jobb som kokerska lånade två miljoner kronor till bygget av caféét. Sedan beviljades hon bidrag på 290 000 kronor från landsbygdsprogrammet, som hon köpte inventarier.
Omsättningen: Första året omsatte caféet en miljon, nu, fem år senare, omsätter företaget drygt sju miljoner
Antal anställda: I dag har hon tio fast anställda och ett tiotal timanställda. Carina byggde nyligen om caféet  och flyttade bakugnarna till ett nytt hus för att personalen ska få mer plats.
Marknadsföringen: En egen hemsida och Facebooksida, i övrigt ingen särskild satsning på reklam. Kunderna har gjort caféet känt genom ”mun mot mun- metoden”.
Arbetstiden: I början ofta 15–20 timmar per dag, numera 12 timmar  har mängder av framtidsplaner för caféet.
Framtidsplaner: Vill satsa på olika event, som pizzakvällar och italienska kvällar i samarbete med lokala leverantörer och utöka spettekaksbakandet.

Carinas 4 bästa råd

1. Hitta din unika idé! Fokusera på något som du är genuint intresserad av och brinner för och skapa dig en vision om vad du vill åstadkomma. Titta inte för mycket vad andra gör.
2. Var beredd på hårt jobb. Att starta och driva sin egen verksamhet innebär hårt jobb – och särskilt de första åren. Det måste du ha gjort upp med innan du sätter igång.
3. Ha fler ben att stå på. Jag bakar bröd, kakor, lagar mat, anordnar catering, dop, håller föredrag om gamla textilier.
4. Läget betyder allt. Att driva ett café på landet kan både hjälpa och stjälpa en. Ofta finns inte lika många konkurrenter, vilket lättare gör dig unik. Men samtidigt måste du få tillräckligt med kunder. Tänk på att det ska vara lätt att hitta till caféet, satsa på ordentliga vägskylt.

Detta är Carina

Namn: Carina Levin.
Ålder: 58 år.
Yrke: Caféägare entreprenör.
Bor: Vismarlöv.
Familj: Man, tre vuxna barn och fyra barnbarn.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen