Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
företagande 15 februari 2016

De gör affärer – av en gammal svensk uppfinning!

När Anna-Karin Murén och Åsa Kax Ideberg började prata om disktrasor kunde de inte få nog. Fascinationen födde boken Käraste disktrasa. Det berättar de i tidningen Driva Eget.

Uppfinnaren Curt Lindquist tröttnade på plaskblöta bomullstrasor och provade i slutet av 1940-talet att blanda bomull med cellulosa i sin köttkvarn hemma i Norrköping. Resultatet sög – något alldeles fantastiskt.

–  Det kändes konstigt att världsomseglaren disktrasan inte skulle vara något som vi är stolta över i Sverige och då kände vi att vi måste göra boken, säger Åsa Kax Ideberg, designer och entreprenör, till Driva Eget.

”Demokratisk design”

Under researcharbetet med boken hittade författarna många gamla retromotiv från 60-talet och i dag är disktrasan en väg för formgivare att bli kända i både Sverige och utomlands.

– Formgivaren Lisa Larsson till exempel brukar anses lite dyr men då kan man istället köpa en disktrasa med hennes kända porslinsfigurer som motiv för 30-40 kronor. En slags demokratisk design, säger Åsa och Anna-Karin fortsätter:

– Det finns så många olika motiv, färger och former så idag kan man ge en disktrasa som är särskilt utvald till en viss person.

”Rama in din trasa”

Vet du förresten varför disktrasan börjar ”lukta disktrasa” så snabbt?

– Trasan luktar illa för att den plockar upp alla bakterier från till exempel ett bord. Tricket är att efter användning skölja den rejält i varmt vatten och sedan direkt i kallt vatten eftersom bakterier inte trivs i kallt. Häng den sedan luftigt på till exempel ett element så att den torkar snabbt. När den är uttjänt sorteras den som komposterbart eftersom det är en naturprodukt. Eller rama in den om man är för fäst vid motivet, säger Åsa.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen