Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
företagande 26 juli 2016

Drömprojektet: Jag öppnade keramikverkstad i min källare!

Lisbeth Eriksson i Sollefteå drömde om att få skapa med händerna! Tack vare flera "lustiga sammanträffanden" byggde hon en keramikverkstad i källaren. Nu är hon keramiker på deltid och älskar det.

Bild 1/5 FOTO: Jenny Karlsson
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

Det lyser i källarfönstret i en ljusgul trävilla vid Ångermanälvens strand i den mörka vintermorgonen.

Formar lerklump

Där, under ljuskäglan från en industrigolvlampa, sitter keramikern Lisbeth framåtlutad vid en snurrande drejskiva och formar en klibbig lerklump.

Radion spelar Miss Li och Lisbeth nynnar med glad stämma med i melodierna.

Lisbeth älskar sitt jobb vid drejskivan .
Lisbeth älskar sitt jobb vid drejskivan .

De levande ljusen kastar fladdrande skuggor på väggarna där hyllorna och skåpen med hennes keramikalster trängs.

Muggar, skålar, tallrikar, kannor, ljusmanschetter och ljuslyktor. Vissa är rustika och andra är fantasifulla med tryckta spetsmönster och bilder.

Hittar inspiration i naturen

– Jag finner inspiration i naturens färger och former och skapar säsongsbetonat. På sommaren blir det ljusa färger, sommarblommor och fjärilar. På vintern rustikare och murrigare färger på muggarna säger Lisbeth.

Hennes bästa idéer och skapelser kommer ofta till av misstag. Något vanligt blir plötsligt ovanligt och så är skapandeprocessen igång. Hon älskar det flödet, tycker att det känns levande och oförutsägbart.

Skrivet med krita

På dörren intill keramikverkstaden står det ”deSigne keramik” skrivet med krita på ett svartmålat underlag. Under namnet står det: ”här skapar jag, drömmer, finner ro och utvecklas”.

Att starta det företaget var en gammal konstnärs- och hantverksdröm.

Intresserad av hantverk

Redan som barn, hemma hos mormor på Norrmoflo, en by utanför Sollefteå, väcktes intresset för gamla saker och gammalt hantverk.

När solen tittar fram ger Lisbeth oss en rundtur i hennes vackra hem.

Överallt syns det spår av en skapande personlighet med stort intresse i gamla bruksföremål och hantverk.

Från staketet med hästar, älgar och flottare som omgärdar villatomten till en hemtrevlig och själfull atmosfär i lantköket som är fylld till bredden med gamla skatter.

Hemma hos Lisbeth
Lisbeth dukar upp med sin egen keramik: skålar, fat, muggar och ljusmanschetter av lera under takkronan i 1700-talsstil.

Fyndar på auktioner

Mycket är fynd från auktioner och loppisar, men en hel del har hon skapat själv.

Lisbeth har genom åren provat på en mängd hantverk. Virkat och broderat a la Dalarna med nål och tråd. Sytt med symaskin, fotograferat och målat om möbler med gamla metoder. Målat naturporträtterande tavlor i akvarell.

Först när Lisbeth gick en keramikutbildning för fem år sedan, kände hon att hon hittat rätt.

Det här var hennes kreativa uttrycksform och hon började drömma om en framtid som keramiker.

Drevs av ödet

Plötsligt visste hon också vad källaren i hennes och sambons gula hus vid älven skulle användas till. Och sedan var det som att ödet drev på.

– På en inspirationsresa i mellersta Sverige tillsammans med en väninna impulsköpte jag drejskiva och keramikugn, bara sådär. Nästan som av en slump körde vi förbi ett industriområde där en återförsäljare av utrustning för krukmakare höll till, berättar hon.

Flera sammanträffanden

Samtidigt under resan läste hon en bok där en karaktär hette Lisbeth och ville starta keramikverkstad i sitt hus.

Det var ett av flera ”jättelustiga” sammanträffanden som resulterade i att både ugn och drejskiva baxades in i den trånga kombin som knakade av tyngden.

Hemma stod redan en drejstol och väntade.

Skapar bruksföremål

Och på den vägen är det. Lisbeth skapar nu bruksföremål som köps av både ortsbor och turister som kommer till Ådalen och Höga Kusten.

De säljs på turistbyråer, hembygdsgårdar och butiker för lokala hantverkare i bygden.

Hon får många förfrågningar som hon ibland har svårt att få tiden att räcka till.

Kombinerar kontor och keramik

Trots det är lönsamheten ganska låg och hon kan bara arbeta deltid, cirka 20 procent, som keramiker.

– Det är svårt att försörja sig heltid på keramiken och det känns tryggt att ändå ha en anställning i botten. Jag får kombinera skapandet och att jobba med händerna med mitt kontorsjobb, säger Lisbeth.

Den gula trävillan, byggd 1919, inhägnas av ett udda och personligt smidesstaket med travhästar, älgar, flottare som är typisk för orten Sollefteå, till och med en hockeyspelare finns med.
Den gula trävillan, byggd 1919, inhägnas av ett udda och personligt smidesstaket med travhästar, älgar, flottare som är typisk för orten Sollefteå, till och med en hockeyspelare finns med.

Hon använder sig av sociala medier och nätet för att marknadsföra sitt företag.

Bloggar om nyheter

Dels genom sin blogg ”deSigne” som hon startade 2006, där hon lägger upp bilder, nyheter och berättar för följarna vilka företag och marknader som henns produkter säljs.

Nu har hon också en Facebooksida – deSigne keramik – där hon också lägger upp bilder och nyheter.

Vågade följa drömmen

Under Lands besök bjuder Lisbeth på lunch. På bordet vid den värmande kakelugnen, har hon dukat med sina vackra keramikskålar och muggar.

I dag är hon glad över att hon vågade förverkliga sin dröm.

– När jag sommarjobbade på turistbyrån i Sollefteå såg jag den fina keramiken på hyllorna och drömde om att själv en vacker dag få skapa och sälja på samma sätt. Och där är jag nu, säger hon.

Jobbar 20 procent som keramiker

Namn: Lisbeth Eriksson.
Ålder: 46 år.
Bor: I Solledfteå
Familj: Sambon Johan, 47 år.
Gör: 80 procent på en statlig myndighet, 20 procent som keramiker.

Lisbeths 4 bästa tips för det skapande företaget

1. Var inte rädd för att prova dig fram med olika slags hantverk – slöjda, måla och skapa. Det är så du hittar det hantverk och den konstform du trivs bäst med.
2. Våga misslyckas. Det är bättre att prova och misslyckas än att inte ha provat alls. Det kan bli så mycket bättre än du någonsin trodde var möjligt.
3. Använd ditt kontaktnät som ofta är mycket större än vi tror. Använd också sociala medier som blogg, Facebook och Instagram för att föra fram och visa upp ditt skapande.
4. Om du har möjlighet – ha ett annat, fast jobb i botten som ekonomisk trygghet, särskilt i början.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen