Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
landkoll 4 augusti 2016

Få trodde på idén: Nu är Karins hästutrustning i OS

I dagarna går OS i Rio de Janeiro av stapeln – flera av ryttarna är kunder till Karin Bjärle från Nyköping, som för bara några år sedan gjorde sin första prototyp med 30 meter bilbälte och silvertejp.

– Man springer inte maraton i stilettklackar! Samma princip gäller även hästar, säger Karin Bjärle, entreprenör och grundare av företaget PS of Sweden, som sedan fyra år säljer egenutvecklade anatomiska träns, grimmor och annan hästutrustning i flera länder.

– Jag studerade bilder på gamla jaktscener i England – du vet sådana där med adelsmän som rider med röda jackor och jakthundar! – och kände att något måste ju vara fel! Hästutrustningen på bilderna, säkerligen från början av 1900-talet, såg ju exakt likadana ut då som idag!

Hennes tankar om anatomiska träns som var anpassade efter hästens huvud började växa fram för bara några år sedan. De kollektioner som hon har utarbetat fram till idag är utformade i samarbete med veterinärer och baseras bland annat på hur hästens muskler, nackligament och nerver är placerade. Uppstår till exempel tryck på fel ställen kan detta orsaka både smärta, domningar och huvudvärk.

Teknisk utrustning för bättre prestanda

– Hästar kan ju inte prata. Men om de till exempel slänger med huvudet och verkar stela i munnen så visar de tydligt att de känner obehag, säger Karin Bjärle, vars företag idag omsätter 12 miljoner.

Huvudkontoret ligger i Nyköping, där Karin Bjärle också växte upp. Hon beskriver sig själv som en hästnörd som stort sett växte upp på ridskola – hon ”klev in när hon var sju och klev inte ut förrän hon var 18 år”.

Det var när hon senare jobbade som gymnasielärare i svenska och engelska på en skola med hästinriktning som hennes tankar på förbättrade hästträns började växa fram. Detta under en tidpunkt när diskussionerna huvudsakligen handlade om man rider rätt eller fel, snarare än om teknisk hästutrustning kan påverka hästens prestanda.

Idén bakom Karin Bjärles hästutrustning är att den ska vara helt anatomisk.
Idén bakom Karin Bjärles hästutrustning är att den ska vara helt anatomisk.

Träns såg ut på ett sätt – hästen på ett annat

Hon började läsa in sig på hur hästar egentligen ser ut anatomiskt och fann snart att träns och grimmor såg ut på ett sätt, medan hästen egentligen ser ut på ett annat. Hon tog kontakt med en veterinär för att stämma av sina tankar – och fick dem bekräftade.

I klassrummet där Karin jobbade fanns en plasthäst – en sådan som brukar stå i skyltfönstret för hästaffärer. Den fick stå modell när Karin påbörjade arbetet med prototypen för sitt första träns, med hjälp av 30 meter bilbälte, silvertejp, limpistol och häftapparat.

– När jag väl kom igång gick det inte att sluta. Jag har fortfarande förbättringsglasögonen ständigt på mig! Det är som att plocka svamp; först ser man ingenting, sedan ser man ingenting. Sedan – plötsligt! – ser du allt och blir som en kalv på grönbete, säger Karin Bjärle.

Motgångar på vägen

Efter hårt arbete, dyra försändelser och flygbiljetter till Indien, där produkterna idag tillverkas med hjälp av vegetabiliskt garvat engelskt läder, kunde Karin börja sälja sina produkter till sina första kunder.

Även om utvecklingen i företaget har gått fort har vägen varit allt annat än rak. När Karin ville ta ett lån på banken, sa de nej. Hon fick i stället låna pengar av sina föräldrar. Utvecklingen av de första produkterna slukade alltmer av hennes tid och hon bestämde sig snart att säga upp sig från sitt lärarjobb. Och när så produkterna för första gången ställdes ut på mässa blev reaktionerna negativa.

”De ser klumpiga ut”

– ”Vad är det för skit? De ser ju bara klumpiga ut – ingen kommer vilja köpa det där.” Det var vad jag fick höra. Men vi sålde trots allt 30 av våra 60 första träns och jag var överlycklig! Idag säljer vi ett träns i minuten på de stora mässorna. Och produkterna föds ur bland annat feedback från våra kunder. Folk hör av sig och och frågar om vi kan testa än det ena, än det andra.

På samma sätt expanderar företaget idag till andra länder. I vissa länder, som exempelvis Tyskland, ska PS of Sweden snart starta dotterbolag, men ofta är det folk från andra länder som hör av sig:
– Profiler, equiterapeuter och veterinärer som hör av sig och säger exempelvis: Nu vill vi ta era produkter till Australien. Vi har inte tid att själva leda expansionen – de får komma till oss!

Idag står Karin Bjärle fortfarande bakom huvuddelen av produktutvecklingen i firman. Och hon kan stoltsera med flera kunder som nu är med och tävlar i OS i Rio de Janeiro, både från Sverige, Spanien, England och USA.

KarinBjarleHast
Karin Bjärle beskriver sig själv som hästnörd och älskar sitt jobb. ”Jag skulle göra om alltihop om jag så inte tjänade en enda krona”, säger hon.

Älskar att jobba

Trots företagets framgångar uppger Karin att hon tvivlar hela tiden. Det som kanske är svårast uppger hon är baksidan av marknadsföring i sociala medier.
– Vi har massor av följare som gillar oss och som vi gillar tillbaka. Men med det kommer också folk som sätter sig på tvären och ifrågasätter allt man gör. Då kan det vara svårt att jobba. Men hästtjejer biter ihop! Man gråter, man svär, man biter ihop och rider ur problemen!

Men för det mesta är responsen positiv. Karin Bjärle uppger att hon aldrig trott att hennes produkter skulle få ett sådant genomslag.

– Jag har kunder som hör av sig och säger att deras hästar har blivit som förbytta. Allra mest stolt är jag över att vi får vara med och förändra en bransch – även i andra länder. Vi är faktiskt just nu med och skapar trenderna – och andra följer dem.
Jag brukar säga att jag har omvänd söndagsångest – jag längtar att gå till jobbet! Att jobba är det bästa jag vet! Jag skulle göra om alltihop om jag så inte tjänade en enda krona.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen