Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
landkoll 13 september 2016

Från äpple till flaska! Bonny gör must av kungafamiljens äpplen

Sövde musteri i Sjöbo hittar ständigt nya sätt att förädla äpplen: calvados, avec och ismust. Just nu köar villaägare med sin fallfrukt. Till och med kungafamiljen lämnar in sina äpplen här.

”Äppelmottagning. Är det obemannat så ring på klockan”, uppmanar skylten vid Sövde musteri. När Land är på besök, i slutet av september, är det full fart. Bilar kör in för att lämna sin last. Stora trälådor fylls med röda och gula äpplen som vägs och vinschas upp för att snabbt malas och hamna i pressmaskinen. Redan i morgon ska råsaften filtreras och under några sekunder värmas upp till 76 grader innan den tappas på flaskor. Inga tillsatser, inget tjafs.

– Det är färsk frukt helt ut, 100 procent naturlig råvara. Det mesta vi tar in, två tredjedelar, är mogen fallfrukt från villaträdgårdar. Det är roligt att många gamla äppelsorter som växer i trädgårdarna kan tas till vara, säger Bonny Håkansson. På musteriet vid Sövdesjön i skåns­ka Sjöbo har det pressats äpplen i mer än ett halvt sekel. Bonny tog över 2008, då den tidigare ägaren gick i pension.

Mängder av villaägare lämnar in sina äpplen här för att få smaklig äppelmust.
Mängder av villaägare lämnar in sina äpplen här för att få smaklig äppelmust.

Från äpple till flaska

Bonny som var pressfotograf kunde absolut ingenting om äpplen, bara namnen på några sorter han brukade köpa i affären, men gick bredvid ägaren en säsong för att lära sig. Han tog över året därpå med tanken att kombinera sina två yrken och ha musteriet som en sidosyssla på hösten. Det sprack direkt.

– Jag märkte att jag ville utveckla musteriet och det krävde mycket jobb, det var slitsamt men samtidigt fantastiskt kul. I dag är vi sju personer här under högsäsong, bland annat mina bröder Benjamin och Billy och min sambo Marta Bordin.

– Det blir nästan ett familjeföretag och vi får vara med och bygga upp något. Vi följer hela processen från äpple till flaska, det är en stark trend med ekologiska varor nu, berättar han. Även äpplen från kungafamiljens Solliden blir till must här, komplett levererade med eget vatten. När drottning Silvia önskade en mindre flaska än den vanliga 65-centiliters tog musteriet fram en sådan.

– Gårdsbutiker vill ha större flaskor till sin försäljning, restauranger mindre för sina gäster. Då jag tog över producerades 600 små flaskor, nu är vi uppe i 50 000. Vi är dessutom det enda musteri som återvinner flaskorna, berättar Bonny stolt.

300–400 ton äpplen tas normalt emot per säsong, det vill säga fram till dess vinterkylan sätter in eller som längst fram till jul. Äpplena blir till must, sider – jo, det stavas så för att markera det skånska ursprunget – och glögg men även ett slags isvin och äppelbrandy är på framväxt.

– Äpplen som kommer tidigt på säsongen är lite strävare. De blir till glögg. Senare sorter är sötare eftersom de har fått mogna under en längre tid, säger Bonny. – En kall sommar mognar äpplena långsammare vilket är bra eftersom aromer hinner utvecklas. Å and­ra sidan kanske de senare sorterna inte hinner bli klara, fortsätter han.

Bonny har lärt sig musterihantverket på egen hand och genom att studera föregångaren.
Bonny har lärt sig musterihantverket på egen hand och genom att studera föregångaren.

Drömde om egen calvados

Eftersom den mesta musten görs på fallfrukt som fått utvecklas tills den är helt mogen får drycken en kraftig smak. Vanligen blandas alla äpplen vid mustningen, oavsett sort.

– Med olika sorter blir det olika smaker var gång, musten blir vad den blir, säger Bonny. Några sorter, Gravensteiner, Discovery och Pigeonette, (det lilla röda äpplet i blomsterarrangemang,) separeras och blir till egen must på grund av sina distinkta smaker.

När Bonny tog över musteriet drömde han om att göra en egen calvados, äppelsprit, gjord på skånska äpplen. Därför sattes några tusen liter äppelmust till jäsning och skickades sedan i väg för destillering. 250 liter olagrad äppelsprit kom i retur. Nu ligger åtskilliga liter för lagring på olika fat: sherry, ek, rom … Eftersom namnet Calvados är skyddat är äppelspriten döpt till ”Sövde Äpplebrandy”.

Bonny sniffar över hålet till en av lagringstunnorna för alkoholhaltiga drycker som calvados och sherry.
Bonny sniffar över hålet till en av lagringstunnorna för alkoholhaltiga drycker som calvados och sherry.

En livsstil

Om några år kan de första flaskorna vara ute till försäljning. Till jul hoppas Bonny dock att nykomlingen Äpplefrost ska säljas på lokala systembolag. Det är en avec som föddes ur ett misstag.

– 2010 stod 15 ton äpplen kvar ute då vinterkylan plötsligt slog till en natt. De var genomfrusna men vi beslöt oss för att pressa dem ändå. Utvinningen blev extremt låg eftersom vattnet i äpplena var fryst och musten blev så söt att den var odrickbar, berättar han. Men med inspiration från bland annat isvin och pommeau – en fransk specialitet där calvados blandas med must – blandas nu den söta ismusten med äpplebrandy från Sövde. Sedan får den mogna ett år på ekfat. Åtskilliga fler idéer för musteriets räkning gror hos Bonny. Att gå tillbaka till jobbet som fotograf är det inte tal om.

– Nej, nu kan jag inte tänka mig något annat. Det är en livsstil.

Gillar att förädla och odla

Namn: Bonny Håkansson.
Aktuell: Förvandlar äpplen så att de går att fylla på flaska.
Ålder: 40 år.
Bor: I Sövde i Skåne.
Gör: Mustare, kafé- och butiksansvarig.
Familj: Sambon Marta Bordin och barnen Sally, 16 år, Robyn, 11 år, David, 9 år, och Jacob, 7 år.
Intressen: Förädla äpplen till olika drycker, baka, odla.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen