Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
landkoll 11 november 2016

Grön trend: 7 innovationer som gör succé på landsbygden

Det är ofta på landsbygden och mindre orter de nya, spännande företagen uppstår. Här är 7 gröna entreprenörer vars innovativa idéer gör succé på landsbygden – och i hela landet.

1. Succé för svenskt mathantverk  – Tin gör ost med 350-åriga anor

tingumuns.webb

Den svenska osten är på frammarsch. Idag ystas, lagras, provas, pratas och säljs ost runtom i Sverige som aldrig förr. Tin Gumuns, Karl Tövåsens fäbod, är en av de drivande krafterna som förädlar mjölken. Läs mer här.

2. De odlar kockarnas favoritsvampar – i en svinstia!

svampodling.jpg

Inga grisar grymtar längre i stallarna på skånska Hällestads gård. I stället växer det så det knakar av champinjoner, shiitake och kejsarhattar. Här finns nämligen Sverige största svampodling. Läs mer här.

3. Andreas norrbottniska cider är bäst i världen!

Andreas Sundgren, VD och cidermakare på Brännland Iscider i Västerbotten.
Andreas Sundgren, VD och cidermakare på Brännland Iscider i Västerbotten.

Cider är den hetast drycken just nu. Alla hetast är iscider från Brännlands som utsetts till världens bästa. ”Fantastiskt att vi redan kan hävda oss i internationell konkurrens”, säger Anders Sundgren, vd och cidermakare. Läs mer här.

4. Fridas succéöl smakar Överkalix och skog

Som utbildad sommelier vet Frida mycket om smaker. ”Jag vill gärna att mina öl har smak av Överkalix.”

Källvatten och lokala råvaror. Det är hemligheten bakom Frida Anderssons succéöl från egna mikrobryggeriet i Svartbyn söder om Överkalix. ”Tro på dig själv och din idé”, är henne bästa starta eget-tips. Här får du fler. Läs mer här.

5. Malin och Anders räddade Vika-bageriet med hjälp av croudfunding

Knackebrod par

Bygden var i chock när Vikabrödsfabriken lades ned. Då ryckte Malin Floridan och Anders Åkerberg in. De öppnade bageriet igen plus ett lokalt matkulturcenter med hjälp av crowdfunding. Och skapade 21 nya jobb! Läs mer här.

6. ”Så gjorde vi dyrt kött till bästa affärsidén”

halsingestintan

Med en stor dos envishet och förmåga att tänka utanför boxen tog Britt-Marie Stegs sitt företag från konkurshot till supersuccé. Nu ringer bönderna för att fråga hur man gör för att få vara med. Läs mer här.

7. Julia, 24, startade snickeri: ”Det gäller att våga bryta normen”

Land.se skriver om snickaren Julia Ardensjö.

Julia Ardesjö lever sin dröm. Hemma i Löa i Västmanland har hon startat ett eget snickeri med trappor som specialitet.
– Mitt jobb gör att jag kan bo kvar på landsbygden, säger hon. Läs mer här.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen