Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
landkoll 26 januari 2017

Här är gården där allt drivs av hästar

Hästar, hästar och hästar. På Backfors gård finns ingen traktor så långt ögat kan nå. Nu har Elin och Jonas Nordlund prisats för sitt arbete med gården.

Bild 1/2
Bild 2/2

Backfors gård i Bjurholms kommun ligger inbäddad i snö. I några hagar går hästar med tjock vinterpäls. En bit bort sitter unika Bjurholmshöns och i en annan hage finns några klövsjöfår. I en egen inhägnad med tak finns också två fjällkor.

Inga traktorer

Elin och Jonas Nordlund som driver gården gör det mesta med hjälp av hästarna. Här finns inga traktorer utan när det ska hämtas hö till djuren, plogas eller köras timmer i skogen är det riktiga hästkrafter som används.

– Jag gillar inte traktorer. Hästarna däremot är fantastiska att jobba med, säger Jonas.

Ville inte förändra världen

Att de har valt att jobba med enbart hästar är ett medvetet val och har gett resultat.

– Vi tror att det här är ett sätt att i framtiden sköta gårdar på ett fossil- och miljövänligt sätt. Vi var inte två miljöaktivister som ville förändra världen men vi har sett att det ger bra skördar. Vi ser att mångfalden på ängarna som vi slår är överlägsen annan skötsel och det har gjort att man blir mer inspirerad att sprida kunskap, säger han.

Jonas kör nordsvensken Zacke i skogen. Hästarna hjälper bland annat till att dra ut timmer ur skogarna.
Jonas kör nordsvensken Zak i skogen. Hästarna hjälper bland annat till att dra ut timmer ur skogarna. Foto: Camilla Olsson.

Han hade ingen egen erfarenhet av hästar och djur när de bestämde sig för att satsa på jordbruk och hästverksamhet. Elin hade jobbat halvtid som ridlärare och huset som nu är Backfors gård fanns i hennes familj innan de köpte loss det. Efter det byggdes stall och andra byggnader för att få till en fungerande hästgård.

– Vi har fått jättemycket hjälp. Vi har haft tur att möta människor som har lärt oss och vi har gått kurser och utbildningar.

Flera ben att stå på

Sedan några år utbildar de själva. Backfors gård arrangerar bland annat körkurser, har ridlektioner och utbildar hästar inom körning.

– Kursverksamheten är ungefär lika stor del som ridläger, körentreprenad och skogsuppdrag börjar också bli större, berättar Elin.

– Vi har många olika ben att stå på men 99 procent av dem består av hästar, fyller Jonas i.

Vann pris

Nyligen vann paret Landshypoteks tävling Din gård, din möjlighet. Med över 2 000 röster mot tvåan var vinsten klar. Prissumman är på 50 000 kronor och även tio konsulttimmar från LRF Konsult ingår. Vad de ska göra med det är än så länge osäkert.

– Det känns jättekul med priset! Vi är ett litet företag som drivs av hästar och att få ett sådant här pris är kul och att folk har röstat på oss, säger Elin.

Sedan 2008 har Elin och Jonas Nordlund utvecklat verksamheten på Backfors gård. De har fått mycket råd och hjälp på vägen, i dag ger de tillbaka och utbildar andra om hästar.
Sedan 2008 har Elin och Jonas Nordlund utvecklat verksamheten på Backfors gård. De har fått mycket råd och hjälp på vägen, i dag ger de tillbaka och utbildar andra om hästar. Foto: Camilla Olsson.

De har också fått mycket uppmuntran i samband med priset.

– Vi har fått höra att ”ni är så värda det”. Det är inte 10 personer som har hört av sig utan 500, säger Jonas.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen