Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
företagande 15 april 2016

Hon är nya Arla-Elin – över 380 000 har sett hennes kofilm

Bild 1/2
Bild 2/2

Hon var bara borta i två år från sin barndoms småländska landskap med stenmurar och beteshagar. Sedan ringde pappa. Antingen fick hon komma hem och ta över mjölkkorna eller så måste han trappa ner och göra sig av med dem. Elin blev jätteglad.

– Äntligen! Det var ju det jag ville och storstaden hade jag fått nog av. Jag flyttade hem till huset som farmor och farfar bott i, berättar hon.

På grund av det pressade läget för mjölkbönder har hon inte kunnat ta över gården. Den ägs av pappa medan hon sköter korna och driften.

Hennes föräldrahem ligger i närheten. Nu har Elin hunnit bo på Konungsäng, två mil från Eksjö, i snart tre år och hennes kärlek till naturen och korna har bara växt.

Många tunga sysslor ingår i Elins vardag som mjölkbonde, som att mocka i lagården.
Många tunga sysslor ingår i Elins vardag som mjölkbonde, som att mocka i lagården.

Hon mjölkar morgon och kväll, kör maskiner, gödslar ut och arbetar med allt annat som måste göras på en gård. Men för Elin finns också mycket skönhet i allt det hårda slitet. Hon delar med sig av de vackra stunderna på gården genom olika sociala medier.

Hennes blogg om livet på gården har blivit en succé och med drygt 600 besökare om dagen. Hon använder ofta stativ och fjärrutlösare för att själv kunna vara med på bilderna och visa hur dagarna kan se ut.

– Jag är kanske lite mer fåfäng än vad man tror att en bonde ska vara, säger Elin och skrattar. Jag tycker om att känna mig fin och bryr mig om mitt hår och mina naglar och mina kläder. Varför skulle man inte kunna göra det för att man är bonde?

Nyligen blev det klart att hon också kommer att synas i Arlas nya reklamfilmer ”Vi är Arla”. Hon tar därmed över rollen som Arla-Elin efter Elin Rydström. Här är den första filmen i serien:

Kameran och fotograferandet har blivit ett sätt för Elin att stanna upp och gå in i sin egen bubbla.  Flera gånger varje dag stannar hon upp och bara andas och tar in den vackra omgivningen.

– Jag vill dela med mig av alla ögonblick som gör att jag älskar mitt jobb med korna. Ångan ur mulen en tidig morgon i hagen, växterna som gror i landet, solljuset som strilar mellan trädkronan. Det kan jag göra med kameran.

Efter några misslyckade förhållanden där männen inte alls förstod sig på Elins liv tröttnade hon på att leta efter den rätte. Hon sa till sin mamma att drömprinsen minsann fick komma hem till hennes gårdsplan i stället.

Strax efter dök Eric upp för att leverera ett varuprov på en hink till kalvar. Det klickade till och de fann varandra där på ladugårdsbacken.

elin-svardh-mjolkbonde
Elin gillar att vara fin i vardagen, trots att hon jobbar i sin lagård.

Nu bor de ihop på Konungsäng och när Eric kommer hem från jobbet på kvällen mjölkar Elin medan Eric lagar middag. När de ätit tillsammans går de ut och arbetar i trädgården med sina odlingar.

– Vi har just köpt en odlingstunnel och där växer det så det knakar, berättar Elin.

Nu gror det i odlingslådor, drivbänkar och i odlingstunneln på gården.
Nu gror det i odlingslådor, drivbänkar och i odlingstunneln på gården.

Nu växer det bland annat bönor, tomater, potatis, rödbetor, morötter, gurka och meloner i både drivbänkar och i odlingstunneln.  De strävar efter att bli så självförsörjande som möjligt.

– Det är ju märkligt att vi ligger så efter när det gäller vår syn på mat, menar Elin. Det är inte bara bättre för miljön med närodlat och ekologiskt producerad mat, det är ju också mycket godare och smakar mycket mer!

Att gosa med korna i hagen är en bonus i jobbet för Elin.
Att få gosa med korna i hagen är en bonus i jobbet för Elin.

Hon och Eric har många nya projekt på gång, som en gärdesgård som ska byggas och odlingar som ska utökas. Så småningom är det tänkt att det ska komma både höns och grisar till gården.

De drömmer om att ha en egen gård där besökare kan få se hur maten blir till och få större förståelse för jordens kretslopp.

För ett tag sedan gjorde hon en 40-sekundersfilm med budskapet Köp svenskt, som på några dagar delades av nära 4 500 personer och setts på Facebook av över 380 000.

– Det var väldigt oväntat. Jag trodde inte alls att den skulle spridas. Men jag har tänkt att jag i år ska fokusera mer på filmer och det här var ju en bra start.

Bloggar om livet på gården

Namn: Elin Svärdh.
Ålder: 27 år.
Familj: Sambon Eric, 34 år, 50 mjölkkor, katterna Kerstin och Viggen och hunden Elsa.
Bor: På gården Konungsäng, två mil norr om Eksjö på det småländska höglandet.
Gör: Är mjölkbonde och bloggar om livet på gården.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen