Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
landkoll 1 mars 2017

Kul kombo: Åk till macken och köp brudklänning!

Drömmar i vitt, bultande hjärtan och nervösa blickar. Brudklänningsexperten Helen Arneving kan hantera det mesta. Och gör det från en lokal intill en bensinstation i lantliga Hällingsjö.

FOTO: Susanne Stamming, Privat

Själv tycker hon att läget inte kan bli mer centralt! Hällingsjö i västgötska Härryda kommun ligger på utflyktsavstånd från en rad städer och orter: Borås, Kinna, Skene, Landvetter, Mölnlycke, Kungsbacka och även Göteborg
– Ja, det här är den nya metropolen, säger hon och skrattar.

Brant trappa ned till butiken

Hon visar Lands utsända sin butik, som ligger nedför den ganska branta trappan till den stora källarlokalen.
– En del kunder tycker att det är lite läskigt att gå ned här först. Men när de ser hela butiken och att man ostört kan prova klänningar utan insyn, så blir de positivt överraskade, berättar hon.

Här hänger rader av frasiga, glansiga och spetsmönstrade krokaner till brudklänningar. Plus mängder av andra färgglada fest-, student- och sommarklänningar.

Betydligt lägre lokalhyra

Utbudet är minst lika stort som i större städer, men priserna betydligt lägre.
– Där är det inte ovanligt att en brudklänning kostar 12 000- 18 000 kronor medan mitt maxpris är 6 000. Det beror ju mycket på att lokalhyran här är betydligt lägre än i en stad, berättar hon.

Affärerna går stadigt bättre sedan starten 2014. Mycket tack vare att kunderna sprider ryktet vidare om denna ovanliga klänningsbutik.

För det är inte bara priset och läget intill bensinmacken som är unikt, utan också att den personliga servicen. Det är Helen själv som tar emot och hjälper alla kunder.

Romantik på turbo

Kul kombo: Åk till macken och köp brudklänning!
Helene med en av sina skira brudklänningar utanför butiken.

En service hon själv saknade när hon skulle gifta sig för sex år sedan. Efter studier på Handelshögskola började jobba med upphandling på ett Göteborgsföretag och fick snabbt upp ögonen för en annan anställd, nämligen Christian.
– Jag började på kontoret på måndagen, på lördag gick vi på vår första dejt. Tre veckor senare flyttade vi ihop, säger Helen om romantiken på turbo.

Dåligt utbud

Hon och Christian flyttade sedan ut till gården i Hällingsjö 2010, förlovade sig och det började bli tal om bröllop och brudklänning.
– Det blev inte så lätt, tyvärr. Jag är ganska stor, är bredaxlad och har lite puckel på ryggen. Jag kände mig inte välkommen i butikerna. Tydligen ska man vare sig vara för stor eller liten, eller annorlunda på minsta sätt, berättar Helen.

Noggrann affärsplan

Attityden hos personalen, det bristande utbudet och de höga priserna fick henne att tänka att hon kunde göra detta mycket bättre själv. bestämde sig Helen för att satsa. Hon lade ned mycket tid på förberedelser och en noggrann affärsplan. Klänningarna skulle hon låta sy upp i Kina och fick skaffa tull-ID.

Hon bildade sitt aktiebolag med eget hopsparat startkapital på 50 000 kronor och ett lån för inköp, inredning och andra utgifter på runt 200 000 kronor. Och hittade till slut lokalen vid macken hemma i Hällingsjö.
– Det var mycket kostnader och en hel del byråkrati i början. Tullen var kanske jobbigast, suckar hon.

Sköter butiken på kvällar och helger

Kul kombo: Åk till macken och köp brudklänning!

Helen har fortfarande kvar sitt heltidsjobb som inköpare och sköter The Wedding Room på helger och kvällar. Rik har hon inte blivit på det, men älskar sin bisyssla. Framför allt kontakten med kunderna.

Många kommer med dåligt självförtroende om de bara är lite annorlunda i storlek. Men Helen har erfarenhet och öga för vad som passar olika kvinnor.
– Den som är lite kraftig vill ofta ha mer tyg, men oftast är det mycket bättre med tvärtom, bara armar och mer hud, säger Helen.

Härligt när kunden hittar rätt

Ibland har hon speciella möten för bruden med väninnor, som bjuds på choklad och champagne. Allt för att höja känslan.
– Det finns inget bättre än när de hittar vad de letat efter. Framförallt de kvinnor som inte trott att det skulle vara möjligt för att de inte har den enligt branschen ideala kroppsformen, berättar Helen.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen