Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
landkoll 27 september 2016

Lokalt företagande: Fridas succéöl smakar Överkalix och skog

Källvatten och lokala råvaror. Det är hemligheten bakom Frida Anderssons succéöl från egna mikrobryggeriet i Svartbyn söder om Överkalix. "Tro på dig själv och din idé", är henne bästa starta eget-tips. Här får du fler.

Bild 1/2
Bild 2/2

Doften av humle fyller lokalen och bryggverket piper till. Dags att blanda i mer av den aromrika örten. Om en stund är det färdigbryggt och därefter ska 170 liter mäsk hällas över i någon av jästankarna. Frida Andersson ställer tillbaka sleven som hon vevat runt med i det stora stålkärlet och tar av sig skyddshandskarna.

Humle är en av huvudbeståndsdelarna i öl.
Humle är en av huvudbeståndsdelarna i öl.

– Det roligaste är att laborera med ingredienserna. Att hitta egna smaker. Jag vill göra öl som innehåller det som finns i skogen och naturen här. Exempelvis har jag använt vinbär, vi har superbra vinbär i Överkalix. Jag plockar dem själv och får en del hjälp av mina anhöriga, säger Frida.

– Till 90 procent görs allt öl på samma sätt. Den sista tiondelen är själva receptet, det är där som varje öl blir unikt. Som just nu när jag gör en stout och även har mixtrat med både rostad malt och chokladmalt så att det blir mörkt i både färg och smak som just jag vill ha det, fortsätter hon.

Mikrobryggeriet redan en succé

Hon startade sitt mikrobryggeri för sju månader sedan. Redan nu är sådant tryck att Frida inte kan svara upp mot beställningarna.

Hon fick raskt köpa in ytterligare jästankar och öka produktionen från 1 000 till 1 500 flaskor i veckan. Men Systembolagets butiker och över 30 restauranger i regionen skulle gärna vilja dela på mer än så. Suget efter hantverksölet från Tjers Bryggeri är stort i hela Norrbotten.

Gick en tvådagars bryggarkurs

Efter utbildningen till sommelier i Grythyttan flyttade Frida till Stockholm för ett liv som vinkännare. Men hemlängtan blev för stor.

– Det blev självklart att jag skulle leva i Överkalix. Här är jag uppväxt och trivs. Fast jag förstod ju att det inte var så lämpligt att öppna vineri eller något liknande här. Men eftersom jag alltid har gillat den där beskan i öl började jag fundera åt det hållet.

Dessutom ville hon gärna ha något eget och ett jobb att gå till så efter en tvådagars bryggarkurs i Luleå bestämde hon sig för att starta ett bryggeri.

Fridas pappa Assar hjälper ofta sin dotter med det tunga arbetet vid bryggverket.
Fridas pappa Assar hjälper ofta sin dotter med det tunga arbetet vid bryggverket.

– Jag kommer från en företagarfamilj och vet vad som krävs. Jag fixade direkt alla tillstånd, fick tag på en lämplig lokal, renoverade den och köpte in bryggverk och jästankar från Tyskland. Innan allt var klart bryggde jag mycket hemma och laborerade med olika smaker och sätt att brygga, berättar hon.

Frida har investerat knappt en miljon kronor i bryggeriet. Till det kommer rullande produktionskostnader, för bland annat tomflaskor, kapsyler och etiketter. Hon ansökte hos länsstyrelsen och fick investeringsbidrag på 50 procent. Det fick henne att våga ta lite större steg redan från början.

– Hittills har jag tagit ut sammanlagt ungefär två månadslöner. Jag behöver fortfarande köpa in en del grejer så det far i väg ganska mycket pengar till det. Men när allt är betalt och jag har fått in hela investeringsbidraget är tanken att det ska kunna rulla på ordentligt.

Buteljeringsmaskinen på Tjers Bryggeri i Överkalix går varm.
Buteljeringsmaskinen på Tjers Bryggeri i Överkalix går varm.

Förutom att göra populärt öl har Frida även ölprovningar minst en gång i veckan, antingen på plats i bryggeriet eller ute hos något företag. Om så önskas erbjuder hon även egengjord mat till dryckesavsmakningen.

– De där tillfällena är jättebra för mig. Samtidig som jag berättar om bryggeriverksamheten träffar de mig och får en själ bakom ölet, säger Frida.

Ölsorter med dialektala namn

Bryggeriet döptes efter gårdsnamnet på pappa Assars sida, Tjers. Frida ville ha ett namn med rötter i trakten och att uttalet är precis som engelskans cheers (skål) gjorde inte saken sämre. Tjers betyder kärra på Överkalixmål och kommer från när vallonerna på 1600-talet byggde kärror på platsen där Fridas släkt bott i generationer.

Även ölsorterna har dialektala namn: kålswårrt, lios, håmle och lett, på rikssvenska kolsvart, ljus, humle och lätt. Frida vill att allt ska kunna knytas till Överkalix. Hon använder till och med kommunvapnets arga björn i logotypen – men hennes är två glada som håller varandra i ramen.

Efter buteljeringen sätter Frida på etiketter för hand.
Efter buteljeringen sätter Frida på etiketter för hand.

Bra koll på smakerna

– Mitt bryggeri skulle kunna växa redan nu. Men jag vill kunna klara hela produktionslinjen själv och verkligen känna att jag gör öl som har mina händer med sig hela vägen.

Vattnet ligger nog också bakom Fridas omedelbara framgångar. I Överkalix kommer det från kallkällan i Halljärv och har prisats. Vattnet betyder mer än man kanske tror i ölbryggning.

Innan ölen buteljeras renar Frida flaskorna med desinfektionsmedel.
Innan ölen buteljeras renar Frida flaskorna med desinfektionsmedel.

– Nu behöver jag inte brottas med klor i vattnet och ändra pH-värdet utan vårt fina vatten gör att jag får ut mer av humle, malt, tjära, enris och så vidare, säger Frida Andersson.

Bryggartraditioner i Överkalix

Med Tjers Bryggeri håller Frida Andersson liv i bryggartraditionen i Överkalix. Tidigare har bygden varit känd för svartvinbärsvin, glögg, svagdricka och julmust.

– Julmusten var tydligen grymt god och det receptet skulle jag vilja ha. Att göra julmust är ungefär samma process som den jag kör nu. Men viktigast är ju att jag behåller min kvalitet och utvecklar ölen. Jag är långt ifrån klar med alla öl jag vill göra.

Fridas 5 bästa starta eget-tips

Frida är Sveriges enda kvinnliga bryggeriägare. ”Jag hoppas jag kan bana vägen för fler kvinnor.”
Frida är Sveriges enda kvinnliga bryggeriägare. ”Jag hoppas jag kan bana vägen för fler kvinnor.”

1. Tro på dig själv och din idé!

2. Försök att sticka ut. Se vad som är unikt med dig och ditt företag.

3. Var inte rädd för att ta hjälp av dem som kan saker bättre än du.

4. Visa dig! Var med på alla tänkbara evenemang och träffa andra. Kontakter är A och O.

5. Ge inte upp för tidigt och planera långsiktigt. Trender och motgångar finns i alla branscher.

Detta är Frida

Namn: Frida Andersson.

Yrke: Sommelier och bryggmästare. Äger Tjers Bryggeri i Svartbyn strax söder om Överkalix.

Ålder: 28 år.

Bor: I Överkalix i Norrbotten.

Familj: Sambon Philip, 29 år, pappa Assar, 67 år, mamma Anna-Lisa, 61 år, syskonen Johan, 37 år, Anna, 35 år, och Björn, 32 år.

 

 

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen