Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
företagande 30 december 2015

Pontus och Lotta odlar 4 miljoner tulpaner varje år

Pontus Viberg och Lotta Hellund är blomsterodlare i tredje generationen. De odlar 114 olika sorter och vet att en enda grads temperaturskillnad kan avgöra om tulpansäsongen blir lyckad. Möt människorna bakom vår älskade favoritblomma.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

Den friska doften av tulpan ligger som en slöja över det gigantiska växthuset. Just nu står 500 000 tulpanlökar på tillväxt, snart följs de av ytterligare några miljoner och vilken dag som helst tar tulpansäsongen fart.

Förvisso smög försäljningen i gång i december, med den röda ’Ben van Zanten’ som förtrupp, men med tulpanens dag den 15 januari är det dags för rena tulpanexplosionen – som pågår fram till maj.

114 olika sorter

I fikarummet hos Vibergs Blommor på Färingsö, i den uppländska delen av Mälaren, försöker syskonen Lotta Hellund och Pontus Viberg lista sina absoluta tulpanfavoriter. Med 114 olika sorter i odling är det inte enkelt och någonstans mellan den mörklila ’Blue Diamond’ och den krämfärgade ’Verona’ slår de fast att det inte går att välja.

’Blue Diamond’. Mörklila dubbel blomma på sirlig stjälk.
’Blue Diamond’. Mörklila dubbel blomma på sirlig stjälk.

– Allt handlar om vilken tid på året det är och i vilket sammanhang tulpanen ska användas, säger Lotta. Men framför allt är det roligt att variera sig både vad gäller färg och doft.

’Verona’. Stadig, krämfärgad tulpan vars bulliga dubbla blomma doftar honung.
’Verona’. Stadig, krämfärgad tulpan vars bulliga dubbla blomma doftar honung.

Lotta och Pontus är tredje generationens odlare, redan 1936 började deras farföräldrar odla grönsaker och prydnadsväxter i den bördiga jorden på Färingsö. När syskonens föräldrar tog över utökades verksamheten med större växthus och blomsterlök, 1969 sattes den första tulpanen.

Säsongen börjar i augusti

I dag odlar Lotta och Pontus, med hjälp av säsongsanställda, både ettåriga prydnadsblommor och lökväxter i de tre växthus som sammantaget ger en odlingsyta på 2 900 kvadratmeter. Nu i tulpantider är de vidsträckta borden fyllda av tulpanlökar i olika stadier, samtidigt som mängder av lökar står på tur i den

1 500 kvadratmeter stora lökkällaren som med nogsamt kontrollerad temperaturvariation agerar fiktiv vinter.

– Sammanlagt odlar vi drygt fyra miljoner av de totalt 150 miljoner tulpaner som årligen säljs i Sverige, berättar Pontus. Vi är ett litet företag, vår styrka är att vi odlar många olika sorter av god kvalitet.

För Lotta och Pontus börjar tulpansäsongen i augusti då de sätter lök som ska vara klar framåt jul. Utmed ett kort men löpande band står personal och lägger lökar i lådor försedda med specialblandad lökmull. Därefter vattnas jorden innan backarna skjutsas in i lökkällaren vars niogradiga temperatur är perfekt för att löken ska rota sig.

– Efter cirka fem veckor sänks värmen till fem grader, säger Lotta. I den svalare temperaturen luras löken att tro att det är vinter och dags att vila i några veckor. Därefter väntar en artificiell aprilvår i växthusets 18-gradiga värme.

Innan löken hamnar på Färingsö har den varit i gång i två år på holländska tulpanfält, där varje blomma knips av så att kraften går tillbaka till löken. Därefter handlar det om ytterligare ett halvår i de svenska växthusen, där hantverkskunnande är a och o och det inte finns utrymme för genvägar.

Varje blomma plockas för hand

Efter tre veckor i gardinförsedda har löken antagit formen av ståtliga tulpaner. Då är det dags för skörd, där varje blomma plockas en och en för hand innan tulpanerna kyls, buntas i knippen om tio och packas inför utkörning till grossist.

– Själva odlingen är egentligen inte så svår, säger Pontus. Mest handlar det om att ha koll på temperatur, luftfuktighet och vattning. Svårigheten ligger i att få tag på bra lök som ger stadiga och hållbara blommor – och att driva i tid och med god variation. Man kan till exempel inte ha en vecka då det bara blommar i rosa, det gäller att planera för när man tar in vad i växthuset.

I växthusen på Färingsö odlas drygt 4 miljoner tulpaner varje år.
I växthusen på Färingsö odlas drygt 4 miljoner tulpaner varje år.

Som exempel ska tulpanerna vara vita och röda till jul och gula till påsk. Däremellan går det åt 100 000 röda till Alla hjärtans dag och i övrigt är det rosa, vitt, krämfärgat och lila som gäller.

– Det går definitivt trender i tulpaner, säger Pontus. Vi har till exempel sett att dubbla tulpaner är mer efterfrågade än enkla, förmodligen för att de ser lite exklusiva ut.

I dag är majoriteten av alla tulpaner som säljs i Sverige också odlade här. Det minskar inte bara miljöbelastningen i form av kvalitetssäkrad produktion utan gör också att blommorna i handeln är så färska det bara går.

– När vi tog över odlingen efter våra föräldrar var det mest resultat av födsel och ohejdad vana, konstaterar Pontus. Men man kan definitivt säga att yrket innebär variation. Man är allt från administratör och ekonom till snickare och lastbilschaufför – plus odlare förstås.

– Det kanske inte ligger något romantiskt skimmer över att vara tulpanodlare, säger Lotta. Men det är onekligen en speciell känsla att gå här i växthusen och känna doften av miljontals tulpaner.

Detta är Pontus och Lotta

Odlarsyskon. Pontus Viberg och Lotta Hellund driver familjeföretaget vidare.
Odlarsyskon. Pontus Viberg och Lotta Hellund driver familjeföretaget vidare.

Namn: Pontus Viberg, 53, och Lotta Hellund, 51.

Yrke: Odlare i familjeföretaget R Vibergs Blommor.

Bor: Sätuna på Färingsö i Mälaren.

Familj: Pontus är gift med Juntra och har barnen David, 14, och Amanda, 6 år. Lotta är gift med Kjell och har barnen Caroline, 29, Sandra, 27, Jerry, 22, och Pernilla, 14.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen