Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
landkoll 17 april 2017

Småländsk succé: Vi driver pappas livsverk vidare!

Pappa Våges plötsliga bortgång stärkte banden mellan syskonen Nilsson. De flyttade hem för att driva hans livsverk vidare – den lilla smedjan och påhittiga designen.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

Efter en lång färd på slingrande vägar längs hagar och ekbackar i nordöstra Kronobergs län kommer vi till slut till Äskås och en ganska liten verkstad.

Innanför dörren är stämningen mysig, runt fikabordet sitter tre av syskonen Nilsson, Mikaela, Emelie och Lenny, och den ende anställde Pär Jonasson.

Pappas kluriga ljusstakar

Smedja, Vages, syskon
Ny och gammal design. Till vänster Emelies fifiiga ljusstake Tving och till höger pappa Våges lika fiffiga Stärna, Båda passar olika storlekar på ljus.

Elden sprakar i kaminen och på bordet fladdrar ljuslågorna i en mängd olika slags ljusstakar.
– Ja, det här arvet efter pappa, hans kluriga ljusstakar som kan användas på olika sätt, säger den yngste i syskonskaran, 30-årige Lenny.

Han visar hur smart designad den populära ljusstaken ”Vändbar” är. Den är vändbar och passar olika sorters ljus, allt från klotljus till kronljus och även värmeljus på båda sidor.
– Vilken försäljare du är, säger storasyster Mikaela och skrattar.

Flyttade ut för att plugga eller jobba

Syskonen har alla bott på andra orter för att plugga och jobba. Emelie tog en magisterexamen i design i Göteborg, Lenny har läst maskinteknik på Chalmers i Göteborg till exempel.

En tid efter pappa Våges plötsliga bortgång kände de att det lilla företaget hade mer att ge – och med sina kunskaper utveckla den till ett modernt företag.

Proffsig hemsida var viktig

Bland det första de gjorde var att satsa på en proffsig hemsida, med webbutik och fina produktbilder plus bilder och presentation av dem själva.
– Ja, vi tror det är bra att kunderna ser vilka vi i företaget är, säger Lenny.

Syskonen har fått olika roller i företaget, efter sin personlighet, även om alla också kan hantverket med ljusstakarna. Lenny är den utåtriktade som gillar att träffa folk och blev därför ansvarig för marknadsföringen.

Äldste brodern har startat eget företag

Emelie är designer och har skapat flera nya, kluriga ljusstakar i pappa Våges anda. Mikaela är den praktiska som har full koll på produktionen. Äldste brodern Joel är numera ett eget företag, men är med och hjälper till på mässor och när det behövs.

Det var här i Äskås i Växjö kommun som de växte upp, med två föräldrar som drev egna företag. Mamma Ia Nilsson bor kvar på gården och har både kennel- och stuteri, och har med sin driftighet inspirerat sina fyra barn till att våga satsa.

”Pappa hade svårt att ta betalt”

Smedja, Vages, syskon
Pär Jonasson svetsar ihop delarna till ljusstaken Kätting.

– Pappa var väldigt duktig designer och hantverkare, men ingen affärsman. Han världens blygaste och hade svårt att ta betalt, ”du kan få den” kunde han säga till kunder som han trodde hade det knapert, berättar Lenny.

På pappas sida fanns flera generationer av smeder, alla verksamma i samma trakt. Först ut farfars farfar Carl Samuelsson, född 1854, som blev känd för sina liar smidda med en speciell härdningsteknik.

Farfar var smed och uppfinnare

Hans son Gustav Carlsson, född 1890, blev en skicklig finsmed och farfar John Gustavsson blev också smed och uppfinnare, bland annat av jordbruksmaskiner.

Sedan startade pappa Våge 1997 det nuvarande företaget med inriktning på design och kluriga lösningar. Och 2006 tog Våges fyra barn över verksamheten.

Har hjälpt till i smedjan sedan de var små

– Det var egentligen självklart för oss. Vi hade ju varit med här i verkstaden ända sedan vi var små. Jag var med på marknader när jag var så liten att jag fick stå på en låda. Så vi kunde redan verksamheten, säger Lenny.
– Det blev liksom vår knutpunkt i sorgen efter pappa, forsätter han.

Begagnade maskiner från småindustrier

Inne i verkstaden är det trevligt gammeldags. Stora, ålderdomliga maskiner för stansning och klippning av plåt står i den lite mörka lokalen.

– Ja, det är inget digitalt här. Det mesta köpte min pappa in begagnat från 1950- och 1960-talen när många småindustrier lades ned, berättar Lenny.

Mikaela slipar ljusstakar

Nu hörs ett skärande ljud genom lokalen och det blixtrar till i ena hörnan. Det är storasyster Mikaela som med van hand slipar konturerarna till underdelen på ljusstaken ”Tving”.

Gör nästan allt själva

Smedja, vages, syskon
Mikaela formar till ljusstakarna med en slipmaskin.

Bredvid henne står en låda med färdigslipade underdelar och en bit bort står backar med mängder av oslipade.
– Vi gör nästan allt själva och har koll på hela produktionsledet. Och de delar vi inte tillverkar själva, som gjutjärn och glas, köper vi från hantverkare i våra egna trakter, berättar hon.

Viktigt med lokalt hantverk

För det är viktigt med det lokala hantverket för de fyra syskonen. För dem räcker det inte med att det är svenskt, det ska vara småländskt. Därför samarbetar de med flera lokala tillverkare, förutom gjutjärn och glasföretag, även en tillverkare av stearinljus.

– Ja, det är viktigt att veta var och hur produkterna är tillverkade. Det känns bra att kunna säga att våra ljusstakar är ”made in Småland”, att vi hantverkare stöttar varandra, säger Lenny.

Syskonen bor i trakten

Alla tre syskonen som jobbar med smedjan bor i trakten. Lenny har just köpt en liten gård i närheten tillsammans med sin sambo, Emelie bor i Hultanäs och Mikaela bor i det lilla pepparkakshuset bakom smedjan, som pappa Våge byggde.

Ett litet modernt hus i gammeldags stil som har stora fönster i vardagsrummet med utsikt över ängar och skog. Syskonen samlas ofta här för att fika, planera och hitta på nya idéer.

Smedja, syskon, Vages
Vid Mikaelas bord i ”pepparkakhuset” har många idéer kläckts. Mikaela, Emelie, Lenny och Pär njuter av en fika.

Tvingas tacka nej till butiker

Allt de tillverkar går åt direkt och de får tacka nej till olika butiker som vill sälja deras ljusstakar för att de helt enkelt inte hinner med. I dag säljs 10-20 procent via hemsidan, resten på kvalitetsmässor, till exempel Nordiska Trädgårdar på våren.

Företaget får växa långsamt så att de kan garantera den kvalitet och hantverksstolthet som de ärvde av sin pappa.
– Pappa skulle ha ett stort leende på läpparna om han kunde se oss nu, hur bra det går för oss, säger Lenny.

Smedja, Vages syskon
Alla tre syskonen har flyttat hem till barndomstrakt i småländska Äskås. Här står Emelie, Lenny och Mikaela framför Mikaelas hus.

Så fixade de företaget

Finansieringen: Jobbat hårt och låtit företaget växa långsamt.
Marknadsföringen: Att synas ute på mässor och marknader är jätteviktigt. Tog hjälp med att skapa en proffsig hemsida och en webbutik, samt en Facebook-sida.
Antal anställda: Tre syskon och en anställd, Pär Jonasson.

Tillverkar kluriga ljusstakar

Namn: Mikaela, Emelie och Lenny Nilsson.
Åldrar: 34, 32 och 30 år.
Aktuella: Gör succé med sina kluriga ljusstakar.
Bor: I Äskås, i Växjö kommun
Gör: Arbetar i det gemensamma företaget Våges smide. Emelie har en magister i design och Lenny en utbildning i maskinteknik på Chalmers.
Familj: Mikaela har barnen John, 7 år, och Elias, 4 år. Emelie har ett sonen, Felix, 4 år och Lenny med sambon Sara, 29 år.
Drömmer om: Att alla känner till Våges är om 10 år.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen