Storleken har ingen betydelse! Kalle startar minimejeri på 35 kvadratmeter
35 kvadratmeter räcker gott och väl för ett mejeri. Brunnsborrare Kalle Sjögren i Hälsingland sparkar igång med 200 liter kravmärkt mjölk och yoghurt per dag. "Man måste våga satsa, och efterfrågan på närproducerat verkar jättestor", säger han.
Maskinerna är snart på plats och redan i september hoppas Kalle Sjögren i den lilla byn Nickora i Hälsingland kunna börja leverera. Målet till att börja med är 200 liter kravmärkt mjölk och yoghurt per dag.
– Jag har fått jättemycket positiv respons, säger han.
Hans minimejeri ska rymmas i en 35 kvadratmeter stor lokal på hans svärmors gård där det går 70 mjölkkor i lösdrift.
– Lokalen tillåter faktiskt fler maskiner, men jag börjar så här och ser hur det utvecklas, säger han till Land.se.
Kalle Sjögren har alltid varit intresserad av närproducerat och kravodlat, och hoppas med sitt lilla mejeri kunna motverka koncentrationen av stora mejerier till några få orter i landet. Han tycker också att läget är perfekt, särskilt som han tänker köra ut sina varor själv.
– Jag har två mil till Hudiksvall och fyra till Söderhamn. Det innebär sex stora affärer i närheten och jag har redan märkt intresse även från Sundsvall, som ligger nio mil bort. Efterfrågan verkar större än vad jag till att börja med kommer kunna leverera.
Han är 25 år och jobbar som brunnsborrare samt som ”dräng” på gården, som drivs av hans sambo och hennes mor.
– Det här är mitt påhitt, även om vi alla tre är engagerade. Men de jobbar på gården och har inte så mycket tid.
Någon särskild erfarenhet av mejeriarbete har han inte, men han har pratat med andra som har små mejerier.
– Det handlar om en del pengar förstås, fast det gäller att våga satsa på det man tror på. Maskinerna har jag köpt av några som hade sitt minimejeri i fyra månader. Men de hade så många mjölkkor att de inte hade tid med mejeriet.
Till att börja med blir det mjölk och sedan yoghurt och fil. Tanken är också att börja göra kvarg, som har blivit mycket populärt på senare år.
– Det verkar inte finnas särskilt mycket svensk kvarg, säger han.
Och vad ska det stå på förpackningarna? Ja, varför krångla till det? Råvaran kommer från kor i Hälsingland, så varumärket blir helt enkelt ”Hälsingekossan”.