Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
företagande 2 december 2015

Tobias lekfulla succéaffär: Från konkurs till miljonföretag – via en annons på Blocket

I våras berättade Land om idésprutan Tobias Francis i Vittinge. Efter en tuff konkurs la han ut sina hemmasnickrade lekstugor på blocket och försäljningen tog fart. Kolla in vad som har hänt sedan dess. Tala om succé!

Allt började när Tobias Francis föräldrar ville köpa en lekstuga till sina barnbarn, då byggde Tobias en egen variant. När den var klar la han ut en bild på Instagram med hashtaggen Lektema.

Komplimangerna rullade in, från både vänner, främlingar och bekanta. Säljaren i Tobias tände till, han la ut en annons på Blocket som fick 10.000 klick. På en vecka sålde han 10 lekstugor och trycket ökade, skriver Driva Eget.

–  Jag fick snabbt starta företag och anställa en kille för att kunna hantera antalet beställningar.

Redan uppe i 2 miljoner

Allt eftersom att kunder har hittat lekstugeverksamheten har Tobias fått fler och fler specialbeställningar.

–  En kund frågade om jag inte kunde göra snickarglädje till riktiga hus. Han hade letat i flera år men inte hittat något bra. Så jag ritade flera olika modeller i ett ritprogram och byggde ytterligare en hemsida – där jag endast la upp snickarglädje.

När den nya hemsidan var klar marknadsförde Tobias den med Google Adwords och resultatet blev över förväntan. Nu lite mer än en månad senare är omsättningen från endast snickarglädjen 70.000 kronor, trots att det inte är säsong. Målet för hela verksamheten detta första år var att omsätta 800.000 kronor men Tobias är redan uppe i 2 miljoner.

– Det är tack vare kunderna, det är de som är grunden till detta. Jag hade inte kommit på idén att utveckla företaget själv. Jag lyssnade på kunderna och de gav mig nya affärsidéer. I och med att det är en ny gren inom företaget så satsade jag på en helt ny hemsida.

Vände från konkurs

Själva arbetet sätter igång först när kunden gjort sin beställning. På så vis håller Tobias kostnaderna nere.

I dag rullar det på för Tobias men för ca 10 år sedan var det kämpigare.
– Jag köpte en klädbutik och marknadsförde stenhårt men inriktningen och sortimentet visade sig vara helt fel. Efter att jag bytt ut sortimentet och butiken byggts om marknadsförde jag lika offensivt igen. Men då blev responsen mycket sval. Det slutade med att företaget var tvunget att sättas i konkurs.

Konkursen var en tuff period men Tobias skulle inte vilja vara utan den erfarenheten.

– Jag lärde mycket under den tiden. Innan du satsar stort ska du alltid känna in marknadsläget, begränsa riskerna och ta reda vilka dina kunder faktiskt är. När du vet det, då kan du slå på stort och satsa pengar på marknadsföring av ditt företag och produkt.

Tobias bästa råd till andra småföretagare

1. Lyssna på kunden. Genom lyssna på vilka behov som faktiskt finns på marknaden kan du utveckla nya affärsmöjligheter.

2. Marknadsför inte ditt företag innan du känner att du är på rätt väg.

3. En kund som en gång fått en dålig upplevelse av ett företag återkommer sällan, vänta därför att gå ut på bred front innan du vet att det finns ett kundunderlag.

4. Fråga om råd. Har du problem med ditt företag? Fråga andra företagare, det är de som ofta kommer med de bästa råden.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen