10 dåliga vanor – som du ska behålla!
Har du dåligt samvete över allt kaffe du dricker, chokladbiten som slinker ner – eller att du inte hann tvätta håret i morse? Sluta vara så duktig och börja gilla dina ovanor – de är i själva verket riktigt bra för dig!
1. En chokladbit – ja visst!
Är du en gottegris? Grattis – då kanske du lever längre! I alla fall om du gillar mörk choklad. Mörk choklad höjer inte bara din koncentrationsförmåga – den minskar också risken att drabbas av stroke. Med en bit mörk choklad – eller mjölkchoklad – om dagen kan du minska risken att dö i en förtida hjärtsjukdom med 25 procent, enligt en studie från Skottland. Men ät inte mer än 100 gram om dagen. Vetskapen om att du också kan bli gladare och lugnare av kakao ger ju även vinterutflyktens varma choklad en extra guldkant.
2. Ta påtår på kaffet
Oj då. Slank den fjärde koppen kaffe ner av bara farten? Det behöver inte vara så dåligt som du tror. Kaffe kan faktiskt vara riktigt bra för hälsan, exempelvis när det gäller att förebygga bröst- och prostatacancer. Är du medelålders kan dessutom risken för att utveckla demens senare i livet minska om du dricker tre till fem koppar kaffe om dagen, om man får tro en stor finsk-svensk studie i ämnet.
Läs också: 5 hälsoskäl att ta en kaffepaus nu!
3. Ta en raggardusch
Kanske känner du dig lite ofräsch efter raggarduschen i morse – men du fick ju i alla fall snooza två gånger till… Och: Dessutom mår din hud betydligt bättre! För ihärdigt duschande – särskilt i hett vatten – torkar ut din hud och riskerar att ta bort bakterier som skyddar ditt immunförsvar. Att ta en raggardusch – att strunta i att tvätta sig eller bara blaska sig snabbt under armarna och dra på lite deo – är kanske en lite sunkig ovana, men den är egentligen inte alls så dum för din kropps välmående.
4. Glöm bort att borsta tänderna (ibland)
Handen på hjärtat – borstar du verkligen tänderna morgon och kväll? Om inte, kan det vara skönt att veta att det kan vara riktigt bra att hoppa över det ibland. Som när du just druckit läsk, mineralvatten eller sura juicer, vilka enligt Folktandvården fräter på tändernas emalj.
Tänderna blir då samtidigt mer känsliga för annat slitage – såsom tandborstning. Så om du ibland glömmer att borsta tänderna direkt efter maten kan det faktiskt bara vara bra. Borsta istället efter någon timme. Eller skölj munnen med vatten.
5. Hoppa över hårtvätten
Borde du egentligen ha tvättat håret idag – men orkade inte? Bra! Att tvätta håret för ofta gör nämligen mer ont än gott. Det menar hudläkaren och professorn Lynne Goldberg vid Boston Medical Centers Hair Clinic. I en intervju med amerikanska Business insider säger hon att personer som tvättar håret alltför ofta torkar ut hårbotten av allt schampo.
Samtidigt pressas produktionen av talg — det naturliga oljiga fettlagret som skyddar och förhindrar ditt hår att torka ut och brytas av. Beroende på vad du har för hårtyp kan du dra ner på tvättandet till 1-2 dagar i veckan. Själv låter professorn det gå åtminstone två dagar gå innan hon tvättar håret.
6. Låt sängen vara obäddad
Strunta i att bädda sängen – och må bättre! Det menar forskningsledaren Stephen Pretlove som i en studie vid Kingston University i London menar att bästa sättet att undvika kvalster – och därmed kvalsterallergi och astma – är att inte bädda sängen.
Kvalster trivs där det är fuktigt, varmt och mörkt – vilket alltså talar mot att du duktigt ska bädda sängen på morgonen. Låt täcket istället ligga slarvigt öppet – då försvinner fukten från sängen och kvalstren torkar ut. (Och du, pedant som inte kan låta bli att bädda: Visste du att en säng kan innehålla upp till 1,5 miljoner kvalster…?)
7. Fortsätt bit på naglarna…
”Lite skit under naglarna rensar magen.” Japp, det stämmer! Att stoppa fingrarna i munnen då och då kan i själva verket boosta ditt immunsystem, menar Tim Spector, genetikprofessor vid King’s College i London. ”Vi är alla alldeles för rädda för bakterier, men i själva verket är bakterierna våra vänner. Ju fler du kommer i kontakt med, desto bättre immunförsvar bygger din kropp upp, och hjälper att skydda mot någon enstaka dålig bakterie”, säger Tim Spector i en intervju med brittiska Mirror.
8… och tvätta inte alltid händerna
Av samma anledning bör du inte alltid tvätta händerna i tid och otid – för ibland kan det vara bra att få i sig lite bakterier för tarmfloran. Enligt bakterieprofessorn Agnes Wold tvättar vi händerna av kulturella skäl. Att exempelvis tvätta händerna före maten minskar inte alls risken för att bli förkyld, menar hon.
Framför allt ska du sluta vara nitisk med handspriten. Handsprit ska bara finnas i sjukvården, påpekar Agnes Wold. Antibakteriell tvål förbjöds nyligen av amerikanska Food and Drug Administration – eftersom man inte kunnat bevisa att produkterna är mer effektiva än vanligt tvål och vatten – vare sig i det långa loppet eller kortsiktigt.
9. Levla upp – med onlinespelet
Ditt stora intresse för onlinespel är inte så slött och oföretagsamt som alla tycks tro. Flera studier har visat att onlinespel i lagom doser visst kan vara riktigt bra för dig – på flera sätt. I en studie, från Royal Melbourne Institute of Technology, har man bland 12 000 australiensiska 15-åringar kunnat konstaterat att de ungdomar som dagligen spelar onlinespel hade högre medelresultat i matematik, läsning och naturvetenskap än de som inte gör det, enligt DN Kultur.
En annan studie utförd vid Göteborgs universitet visar att samarbete i onlinespel kan ge människor en ökad tillit till människor även utanför den digitala världen. En tredje, amerikansk, studie har visat att actionspel förbättrar din syn, vilket kan komma till nytta vid exempelvis bilkörning.
Amerikanska företagsledare har också i tidningen Forbes intygat att man kan bli en bättre chef genom att spela onlinespel som exempelvis World of Warcraft i måttliga doser på fritiden. Ett berömt uttalande om positiva gaming-effekter kommer från John Seely, vice styrelseordförande i det globala revisions- och konsultföretaget Deloitte: ”Jag skulle snarare anställa en avancerad World of warcraft-spelare än en person med en MBA (master of business administration) från Harvard.
10. Fortsätt vara en pessimist!
Är du en gnällspik och ser för det mesta glaset som halvtomt? Fortsätt med det! Genom att hela tiden tänka att allt faktiskt kan vara värre – så kallad defensiv pessimism – kan du förbereda dig på alla tänkbara scenarier, inklusive ett fullkomligt misslyckande. Man förbereder sig på en situation genom att lägga sina förväntningar på en låg nivå, menar Julie Norem psykologiprofessor vid Wellesley College som leder ett forskningsarbete i ämnet. Ett misslyckande behöver på detta sätt inte bli en katastrof – och allt annat blir en glad överraskning!