10 enkla tips: Så lyckas du få i dig 500 gram grönsaker per dag
Hur många gånger har vi inte hört Livsmedelverkets rekommendation: Ät 500 gram frukt och grönt per dag – eller fem knytnävsstora portioner! Så här ”lurar” du dig själv att klara äta din dagsranson.
1. Välj frukt som snacks, mellanmål eller dessert. Mixa dina favoriter och skär dem i små bitar så blir det extra gott.
2. Blanda i något grönt vid serveringen av middagens, pasta, ris eller bulgur. Äter du omelett så blir den bara godare i sällskap med tomater, oliver, lök eller något annat du själv gillar.
3. Ta som vana att alltid toppa smörgåsen med något från växtriket. Sallad, tomater, paprika, groddar, några skivor rädisor.
4. Ersätt potatisen mot färgstarka grönsaker. Rosta rotsaker i ungen tillsammans med zucchini och rödlök.
5. Gör en stor sallad med fint riven rödkål, vitkål, morot och äpple exempelvis. Blanda i olivolja, vitvinsvinäger, salt och peppar och låt stå i kylen. Salladen håller hela veckan, prefekt att ta fram som tillbehör.
6. Gör mos av grönsaker. Blomkål och broccoli är min favoritkombination men även palsternacka, rotselleri och kombinationen potatis och broccoli är gott.
7. Köp hem frysta grönsaker. De är lika bra som färska näringsmässigt och är en räddare i nöden när tiden är knapp.
8. Laga en smakrik soppa. Koka valfria grönsaker gärna med ekologisk buljong och mixa dem till slät konsistens – uppskattas ofta även av dem som tycker det är kämpigt att tugga i sig den råa råvaran.
9. Dryga ut grytan, färsen, köttfärssåsen, brödet eller pannkakorna med fint rivna grönsaker. Morot är en klassiker men testa även zucchini, tomat, aubergine, lök, vita bönor, linser eller kidneybönor. Näringsrikt och ekonomiskt.
10. Hjälp dig själv att inte glömma – gör en enkel regel att alltid addera något grönt, färgstark, fruktigt eller en örtkrydda varje gång du äter.Läs även: Bli av med sötsuget – 10 råvaror som hjälper
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.