Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 8 februari 2017

10 orsaker till håravfall – och vad du kan göra åt det

Hjälp! Plötsligt är borsten full av hår medan frisyren blir allt tunnare. Orsakerna kan vara många, allt från vitaminbrist till stress och hård bantning. Kolla listan på vad som kan få håret att falla av.

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

1. Proteinbrist

Får du inte i dig tillräckligt med protein blir din kropp tvungen att ”välja” och använda proteinet där det behövs mest. En konsekvens av proteinbrist kan därför bli minskad nybildning av hår. Det kluriga här är att du märker det först efter ett par, tre månader, därför är det inte alltid uppenbart att tunnhårigheten har en koppling till lågt proteinintag.
Åtgärda genom att se till att du får i dig ordentligt med animaliskt protein eller högvärdigt vegetabiliskt protein.

2. Stress

Kraftig fysisk eller psykisk stress kan bidra till håravfall. Till exempel en allvarlig sjukdom eller stor sorg. En riktigt ordentlig förkylning eller annan svårare infektion och feber kan räcka. Håret växer vanligtvis ut igen när kroppen och psyket kommit i balans.

3. Dramatisk viktminskning

Har du gått ner mycket i vikt relativt nyligen kan du drabbas av håravfall. Att äta hälsosamt och balanserat bör få ordning på problemet, men räkna med att det kan ta några månader innan du märker en förbättring.

4. För lite vitamin B

B-vitaminerna behövs bland annat för ämnesomsättningen och immunsystemet. Brist är ovanligt eftersom vitaminerna finns i många olika livsmedel. Är du vegan behövs dock tillskott av B12 eftersom den är den enda av B-vitaminerna som inte finns i vegetabilier. Brist på vitamin B kan till exempel visa sig genom håravfall.

5. Järnbrist

Järnbrist är inte helt ovanligt främst bland kvinnor, och en av effekterna på kroppen kan vara håravfall. Övriga är till exempel huvudvärk, yrsel, trötthet, kalla händer och fötter samt blekhet. Ett blodprov hos läkare visar om du har järnbrist. Tillskott och mer järnrik mat kan få ordning på problemet. Ibland dröjer det flera månader innan järnbristen märks på håret.

6. P-piller

Har man anlag för håravfall kan det triggas av att man antingen börjar, byter eller slutar med p-piller. Oftast kommer inte problemen direkt, därför kan det vara svårt att upptäcka sambandet.

7. Sköldkörtelsjukdom

Sköldkörteln sitter i halsen och har till uppgift att producera hormoner som påverkar de flesta av kroppens funktioner. Både över- och underaktivitet i sköldkörteln ger flera symtom varav ett kan vara håravfall.

8. PCOS

Polycystiskt ovarialsyndrom är ett tillstånd som bland annat kännetecknas av en hormonrubbning. Man kan ha sjukdomen utan att veta om det, men PCOS kan göra att man får svårt att bli gravid, går upp i vikt och får ökad kroppsbehåring samtidigt som huvudhåret blir tunnare. Kombinerade p-piller och viktnedgång kan minska besvären.

9. Autoimmuna sjukdomar

Alopeci är en autoimmun sjukdom som kännetecknas av olika grader av håravfall. Det kan till exempel vara fläckvis, eller på hela kroppen. Sjukdomen är inte farlig för hälsan men kan givetvis vara mentalt påfrestande att leva med. Lupus är en annan autoimmun sjukdom som kan bidra till håravfall, men då i kombination med andra symtom.

10. Vissa mediciner

Flera receptbelagda läkemedel kan bidra till håravfall. Det gäller till exempel blodförtunnande och mediciner mot högt blodtryck, reumatism och psykiska besvär. Misstänker du en sådan koppling, resonera om det med din läkare.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen