Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 28 november 2016

2-2-2: Bästa metoden för att slippa hål i tänderna

Vi svenskar är bra på att borsta tänderna regelbundet. Men bara en av tio borstar på rätt sätt. Har du koll på bästa borsttekniken?

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

I Sverige använder de flesta fluortandkräm och borstar tänderna ofta. Men enligt forskare vid Sahlgrenska akademin är det inte tillräckligt. Vi skulle kunna bli mycket bättre på tandborstning.

Samband med flera sjukdomar

Hål i tänderna och blödande tandkött är en plåga i sig. Det finns dessutom tydliga samband mellan dålig munhälsa och hjärt-kärlsjukdom. Parodontit, inflammation i  tandköttet som kan leda till tandlossning, ökar till exempel risken för både högt blodtryck och hjärtinfarkt.

2-2-2-metoden

En bra grund för god munhälsa är den så kallade 2-2-2-metoden. Det vill säga, borsta tänderna minst två gånger per dag i minst två minuter och med två centimeter fluortandkräm på borsten. Borsta systematiskt och med mjuka, cirklande rörelser.

Många gör felet att skölja ur munnen med vatten efter tandborstningen. Men det vill tandforskaren på Sahlgrenska att vi slutar med. Genom att behålla lite tandkräm i munnen  förlängs fluorets skyddande effekt.

Massera mera

Har du lätt för att få hål i tänderna kan en tandkräm med extra högt fluorinnehåll hjälpa. I en nyare studie från Sahlgrenska akademin såg forskarna att de försökspersoner som borstade med receptfri högfluortandkräm tre gånger per dag fick ett fyra gånger bättre skydd än de som borstade med ”vanlig” fluortandkräm två gånger per dag. I försöken testades också ”massagemetoden”. Den visade sig vara lika effektiv som en tredje borstning.

– Att massera in tändernas framsidor med tandkräm kan vara ett enkelt sätt att ge tänderna ett tredje fluortillskott under dagen, till exempel efter lunchen, säger tandforskaren Anna Nordström  till odontology.gu.se.

Mat och dryck

Vänta minst en halvtimme med att borsta tänderna efter att du ätit eller druckit, särskilt om det du intog var surt eller sött. Annars gör tandborstningen mer skada än nytta. Syran/sockret borstas nämligen in i och skadar emaljen.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen