Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 7 augusti 2018

3 enkla knep som svalkar dig i värmeböljan

Om någon trodde att det går mot svalare tider kan vi meddela att så inte är fallet – ännu.

Nu väntas ”Afrikahettan” slå till i hela Sverige med temperaturer över 33 grader på onsdagen.

I många hushåll stiger temperaturen till en outhärdlig nivå – men det finns några enkla knep som kan hålla dig sval i värmen.

Håll koll på temperaturen

Skaffa en termometer och vädra in luft från en svalare sida på huset på morgonen, samtidigt som du håller koll på termometern. När luften är varmare ute än inne så svalkar det knappast om man släpper in den. Korsdrag kan visserligen kännas skönt i stunden men det är effektivare att stänga fönster och dörrar under dagen så att varmluften hålls ute. Dra även ner rullgardiner och persienner, och vädra först när luften blivit svalare framåt kvällen.

 Trodde du att det var slut på hettan? Icke sa Nicke, nu kommer ”Afrikahettan”!
Trodde du att det var slut på hettan? Icke sa Nicke, nu kommer ”Afrikahettan”! FOTO: iStock

Läs också: Så vet du om du dricker tillräckligt i värmen

Hemmagjord AC

Är du en av de lyckliga som har fått tag i en fläkt kan du frysa in en flaska med vatten och ställa på en tallrik framför bordsfläkten. Luften kyls ner när den passerar den frysta flaskan och ger en extra svalkande effekt så länge flaskan är kall. Kondensen samlas upp i tallriken du har ställt under.

Läs också: Knepen som gör att du sover bättre i värmen

Badda dig i kyligt vatten

Kyl ner lakan, handdukar och kläder i frysen. Lägg en frysklamp under kudden eller fryst vetekudde på pannan så sover du bättre. Blöt ner handdukar och häng upp i fönstret. Badda handleder och nacke med en blöt handduk.

Läs också: Sommarrutinerna du ska fortsätta med efter semestern

Så blir vädret i veckan

Tisdagen blir varm med uppåt 30 grader i syd. Men det är först på onsdag som hettan slår till.

Om vinden dessutom svänger kan det bli ännu varmare, särskilt ner mot västra delarna av Götaland och Västkusten. Svealand får 30 grader och Gävleborg får temperaturer på kring 26-29 grader.

Norra Norrlandskusten landar på 25 grader och i inlandet ligger temperaturerna runt 20–23 grader.

Framåt torsdagen väntar något svalare klimat i stora delar av landet. På fredagen väntas lågtryck med tillhörande regn och skurar som kan falla i de västra delarna. Även helgen blir ostadig, men prognosen är ännu lite oklar. Sydvästliga vindar gör luften svalare.

Källa: SMHI

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen