Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 24 augusti 2018

3 medicinska effekter du får direkt av träning

Sveriges ledande träningsforskare listar: 3 superläkande processer som startar så fort du börjar anstränga dig fysiskt.

 Rör på dig varje dag och känn av effekten!
Rör på dig varje dag och känn av effekten! FOTO: Istock

Carl-Johan Sundberg, professor vid Karolinska Institutet i Solna, är en av landets ledande forskare vad gäller hälsoeffekterna av fysisk träning.

Både svenska och internationella studier visar att regelbunden träning kan minska risken för allt från åderförfettning och högt blodtryck till depression. I vissa fall har motion lika bra eller bättre effekt än läkemedel.

Andfådd och svettig bäst

Men varför har träning denna medicinska effekt? Det har Carl-Johan Sundberg i sin forskning kunnat mäta. Här är tre viktiga processer som startar så fort man börjar anstränga sig fysiskt. Och ja, man ska bli andfådd och ganska svettig för att få bäst effekt!

Läs också: Så många steg behöver just du ta – enkel guide

1. Inflammationsdämpande ämnen produceras

Dessa ämnen minskar den låggradiga inflammation i kroppen som orsakar allt från åderförfettning till cancer. Inflammation anses en av de viktigaste orsakerna till sjukdom och för tidigt åldrande.

2. Gasen kväveoxid frisätts

Kväveoxiden vidgar blodkärlen och motverkar högt blodtryck samt gör blodplättarna mindre klibbiga, vilket minskar risken för proppar. Ungefär som en kombinerad blodtryckssänkande och blodförtunnande medicin.

3. Musklerna tar upp blodsocker

När musklerna arbetar och byggs upp ökar deras förmåga att ”äta upp” överflödigt blodsocker. Det är en effektiv metod för att förebygga och lindra åldersdiabetes.

Läs även: Så bra är det att gå – 10 hälsoeffekter!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen