Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 7 december 2021

4 ovanliga åkommor du snabbt bör söka vård för

De är ganska ovanliga, men ändå bra att ha koll på. Här är fyra åkommor som du snabbt bör söka vård för.

 Att plötsligt förlora hörseln på ett öra är en varningssignal.
Att plötsligt förlora hörseln på ett öra är en varningssignal. FOTO: istock

Vissa av åkommorna kanske inte ens läkaren på vårdcentralen känner till eller kommer att tänka i första hand. Medan andra är mer välkända liksom vilken behandling som ska sättas in. Här är fyra åkommor att ha koll på

1. Plötslig hörselnedsättning (sudden deafness)

Om du plötsligt får markant nedsatt hörsel eller dövhet på ett öra ska du söka läkare. Det kan vara plötslig hörselnedsättning som kan ha olika orsaker, till exempel en skada eller virus. I många fall behöver kortisonbehandling sättas in inom max ett par dygn för att undvika bestående skador på örat och hörseln.

Källor: 1177, doktorn.com

2. Regnbågshinneinflammation (irit)

Om ett öga blir rött och gör ont (samt är ljuskänsligt) ska du söka ögonläkare snabbt. Det kan vara irit, inflammation i ögats regnbågshinna (iris), som kan ge permanent synnedsättning om den inte behandlas i tid. Men får man behandling, ögondroppar och kortison i tid så försvinner oftast inflammationen. Källa: S:t Eriks Ögonsjukhus.

3. Bältros

Hudrodnad, brännande smärta och små blåsor i ett bälte på ena sidan av kroppen, ofta överkroppen, är tecken på bältros. En infektion som orsakas av varicella-zostervirus som finns vilande hos nästan alla vuxna svenskar som haft vattkoppor tidigare. Är man äldre ökar risken att få långvarig intensiv nervsmärta, även kallad helveteseld.

Söker man vård inom 72 timmar hinner man få en effektiv antiviral behandling som stoppar det. Det finns även förebyggande vaccin.

Källa: Internetmedicin.se, Netdoktor.se

4. Plötslig blödning efter klimakteriet

Kvinnor som plötsligt får en vaginal blödning efter klimakteriet ska söka gynekolog. Det kan vara ett symtom på cancer i livmodern och bör snabbt behandlas, oftast genom att livmoder och äggstockar opereras bort.

Varje år drabbas nära 1400 kvinnor i Sverige, vanligen i åldrarna 60-70 år. Det är ovanligt före 40 års ålder.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen