Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 11 september 2017

4 vanliga matvaror som kan rädda ditt minne – effekten märks direkt

Det behövs inga dyra tillskott för att hålla sig frisk. Forskare vid Lunds universitet har funnit att 4 svenska vanliga matvaror kan ge snabba hälsovinster. Exempelvis bättre minne.

 Foto: Istock
Foto: Istock

Studier visar att viss mat kan leda till förhöjd inflammation i kroppen. Detta i sin tur kan resultera i diabetes typ 2 som kan påverka minne och inlärning negativt. Detta kan på sikt medföra en ökad riks för demenssjukdomar som Alzheimer.

Du kan minska risken

Men enligt färsk forskning från Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning kan du minska risken för diabetes typ 2 och förbättra ditt minne och om du äter mat med speciella fibrer och nyttiga fetter. Detta finns främst i:

  • Korn
  • Råg
  • Bär
  • Fisk

Minska risken för inflammation

Enligt Anna Nilsson vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning tyder resultatet av deras färska studie på följande:

• Kostfibrer i råg och korn kan minska risken för inflammationer i kroppen.

• Kostfibrer i råg och korn kan gynna ämnesomsättningen, till exempel blodsockerregleringen, hos friska människor.

• En fiberrik kost kan bidra till att bibehålla och förbättra minnet, koncentrationsförmågan och sinnesstämningen.

• En kost rik på bär och nyttiga fetter, som finns i bland annat fisk, kan förbättra våra kognitiva förmågor redan efter fem veckor. (Kognitiv förmåga brukar likställas med intellektuell förmåga och intelligens.)

• Arbetsminnet kan förbättras med fem procent om man äter fiberrik kost. (Arbetsminnet lagrar och bearbetar information i stunden och gör att vi till exempel kan läsa recept och laga mat samtidigt.)

• Varje måltid räknas och vissa effekter syns direkt efter att ha ätit de specifika fibrerna.

Lätt att följa

Enligt Anna Nilsson kan rätt kost innebära stora hälsoförbättringar för den enskilda.

– Jag vill därför slå ett slag för en kost som innehåller mycket fibrer från korn och råg, nyttiga fetter och bär. Kostdieten är bra för hälsan och inte så svår att följa, säger Anne Nilsson till lu.se.

Läs också: Korn förebygger våra vanligaste sjukdomar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen