Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 15 mars 2017

4 vardagsmissbruk – lider du av något av dem?

De kan tyckas futtiga, men kan ställa till problem ändå (utom det tredje som faktiskt är nyttigt). Här är fyra "vardagsberoenden" som många av oss har!

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

Nässprayberoende

iStock_000008890471_Medium

Det börjar som en vettig åtgärd mot täppt näsa under en förkylning. Men fortsätter du med nässprayen för länge, i flera veckor, kan du trigga igång ett nässpraysberoende. Du utvecklar en kronisk nästäppa som löses tillfälligt med ännu mer spray.

Orsaken är kroppen minskat sin egen produktion av avsvällande ämnen bland annat noradrenalin. Det som behövs är en slags avgiftning, en nedtrappning stegvis, för att ge näsans slemhinnor möjlighet att läka.

Enligt Pär Stjärne, öron-, näsa- och halsspecialist, kan du sluta på egen hand om du använt spray en kortare tid, några veckor. Testa att skölja näsan med koksaltlösning istället, finns i sprayform.. Har ditt ”missbruk” varat länge, kan du behöva läkarhjälp, kanske få en kur med kortisonspray för att dämpa inflammationen.

Värktablettsberoende

iStock_000071273805_Medium

Även om de är receptfria är värktabletter inte riskfria. Att ta en Treo, Ipren, Alvedon, med flera, tre dagar i veckan eller mer kan göra dig värktablettsberoende. För tabletterna i sig orsakar en ny, läkemedelsutlöst huvudvärk som inte går över. Det gör att du fortsätter ta tabletter varje dag.

Ofta är grundorsaken spänningshuvudvärk. Så testa att sluta med tabletterna och ersätt med motion, massage, avspänningsövningar med mera. Ibland behövs hjälp från läkare för att bryta beroendet.

Källor: 1177Migränförbundet

Läppceratsmissbruk

iStock_000040641534_Medium

Har du alltid ditt läppcerat i fickan och smörjer in läpparna i tid och otid? Särskilt under vinterhalvåret?  Det är egentligen inget ”beroende” utan tvärtom bra för läpparna.

Det menar professorn och hudspecialisten Lennart Emtestam, på Karolinska insitutet:  Det är en myt att huden blir beroende av att smörjas in.  Den mår bra av att det när den är torr, det gäller särskilt nu på vintern. Det skyddar från uttorkning och sprickor och förbättrar hudens funktion som barriär.

Nikotintuggummi-missbruk

nicotine gum

Nikotintuggummin kan vara en ovärderlig hjälp när man ska sluta röka. Men för ganska många, särskilt inbitna rökare, kan det bli ett nytt beroende. Även om det är mycket mer ofarligt än att röka eller snusa så kan nikotintuggummin ge biverkningar som illamående och sura uppstötningar.

Tanken med dem är ju också att trappa ned. Ett tips kan vara att minska från 4 mg till 2 mg och efter någon vecka successivt minska antalet genom att ta bort ett tuggummi i veckan. Försök vänja dig av med att tugga tuggummi hela tiden.

Mer information: 1177, Netdoktor

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen