4 vardagsmissbruk – lider du av något av dem?
De kan tyckas futtiga, men kan ställa till problem ändå (utom det tredje som faktiskt är nyttigt). Här är fyra "vardagsberoenden" som många av oss har!
Nässprayberoende
Det börjar som en vettig åtgärd mot täppt näsa under en förkylning. Men fortsätter du med nässprayen för länge, i flera veckor, kan du trigga igång ett nässpraysberoende. Du utvecklar en kronisk nästäppa som löses tillfälligt med ännu mer spray.
Orsaken är kroppen minskat sin egen produktion av avsvällande ämnen bland annat noradrenalin. Det som behövs är en slags avgiftning, en nedtrappning stegvis, för att ge näsans slemhinnor möjlighet att läka.
Enligt Pär Stjärne, öron-, näsa- och halsspecialist, kan du sluta på egen hand om du använt spray en kortare tid, några veckor. Testa att skölja näsan med koksaltlösning istället, finns i sprayform.. Har ditt ”missbruk” varat länge, kan du behöva läkarhjälp, kanske få en kur med kortisonspray för att dämpa inflammationen.
Läs också: Receptfria värktabletter: Så olika funkar de
Värktablettsberoende
Även om de är receptfria är värktabletter inte riskfria. Att ta en Treo, Ipren, Alvedon, med flera, tre dagar i veckan eller mer kan göra dig värktablettsberoende. För tabletterna i sig orsakar en ny, läkemedelsutlöst huvudvärk som inte går över. Det gör att du fortsätter ta tabletter varje dag.
Ofta är grundorsaken spänningshuvudvärk. Så testa att sluta med tabletterna och ersätt med motion, massage, avspänningsövningar med mera. Ibland behövs hjälp från läkare för att bryta beroendet.
Källor: 1177, Migränförbundet
Läppceratsmissbruk
Har du alltid ditt läppcerat i fickan och smörjer in läpparna i tid och otid? Särskilt under vinterhalvåret? Det är egentligen inget ”beroende” utan tvärtom bra för läpparna.
Det menar professorn och hudspecialisten Lennart Emtestam, på Karolinska insitutet: Det är en myt att huden blir beroende av att smörjas in. Den mår bra av att det när den är torr, det gäller särskilt nu på vintern. Det skyddar från uttorkning och sprickor och förbättrar hudens funktion som barriär.
Nikotintuggummi-missbruk
Nikotintuggummin kan vara en ovärderlig hjälp när man ska sluta röka. Men för ganska många, särskilt inbitna rökare, kan det bli ett nytt beroende. Även om det är mycket mer ofarligt än att röka eller snusa så kan nikotintuggummin ge biverkningar som illamående och sura uppstötningar.
Tanken med dem är ju också att trappa ned. Ett tips kan vara att minska från 4 mg till 2 mg och efter någon vecka successivt minska antalet genom att ta bort ett tuggummi i veckan. Försök vänja dig av med att tugga tuggummi hela tiden.