Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 27 april 2017

4 viktiga hälsoeffekter av D-vitamin!

D-vitamin behövs för nästan alla funktioner i våra kroppar. Att få i sig tillräcklig dos kan minska risken för allt från benskörhet till depression.

Bild 1/5 FOTO: Istock
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

4 sjukdomar som D-vitamin minskar risken för:

1. Benskörhet

Flera studier visar att för låga D-vitaminnivåer ökar risken för benskörhet. D-vitaminet hjälper upptaget av kalcium och fosfat i tarmen så att mineraliseringen av skelettet kan ske. Vid brist på D-vitamin kalkas skelettet ur.

2. Prostatacancer

En ny, mindre amerikansk studie visar att tillskott av D-vitamin kan hjälpa till att bromsa tillväxten av tumörer i prostatan.  Ove Andrén, professor i urologi, säger till Sveriges radio den antiinflammatoriska effekten av D-vitamin mycket intressant att studera vidare på vad gäller prostatacancer.

3. Höst- och vårdepression

Flera studier har visar på samband mellan låga nivåer av D-vitamin och säsongsbunden depression. Enligt Mats Humble, överläkare och psykiater, kan D-vitamintillskott vara en effektiv hjälp mot höst- och vårdepression.

4. Hjärtinfarkt och stroke

Hjärt- och lungfonden citerar en stor studie i USA. Den visar att låga D-vitaminnivåer ökar risken med 77 procents att dö i hjärtsjukdom, 45 procents för kranskärlssjukdom 78 procent för stroke var 78 procent och 50 procent för hjärtsvikt.

Spara

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen