Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 27 april 2017

4 viktiga hälsoeffekter av D-vitamin!

D-vitamin behövs för nästan alla funktioner i våra kroppar. Att få i sig tillräcklig dos kan minska risken för allt från benskörhet till depression.

Bild 1/5 FOTO: Istock
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

4 sjukdomar som D-vitamin minskar risken för:

1. Benskörhet

Flera studier visar att för låga D-vitaminnivåer ökar risken för benskörhet. D-vitaminet hjälper upptaget av kalcium och fosfat i tarmen så att mineraliseringen av skelettet kan ske. Vid brist på D-vitamin kalkas skelettet ur.

2. Prostatacancer

En ny, mindre amerikansk studie visar att tillskott av D-vitamin kan hjälpa till att bromsa tillväxten av tumörer i prostatan.  Ove Andrén, professor i urologi, säger till Sveriges radio den antiinflammatoriska effekten av D-vitamin mycket intressant att studera vidare på vad gäller prostatacancer.

3. Höst- och vårdepression

Flera studier har visar på samband mellan låga nivåer av D-vitamin och säsongsbunden depression. Enligt Mats Humble, överläkare och psykiater, kan D-vitamintillskott vara en effektiv hjälp mot höst- och vårdepression.

4. Hjärtinfarkt och stroke

Hjärt- och lungfonden citerar en stor studie i USA. Den visar att låga D-vitaminnivåer ökar risken med 77 procents att dö i hjärtsjukdom, 45 procents för kranskärlssjukdom 78 procent för stroke var 78 procent och 50 procent för hjärtsvikt.

Spara

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen