Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 24 april 2017

5 fantastiska hälsoeffekter av friluftsliv

– I dag känner sig många vilsna i samhället, det är mycket krav och press. Men lär man sig friluftsliv blir man på ett sätt fri. Klarar man sig med sin ryggsäck och sitt tält ger det en otrolig trygghet oavsett vad som händer.

Det menar Sören Kjellkvist som är ambassadör för Friluftsfrämjandet. Han är också initiativtagare till Äventyrliga dagen som ger ungdomar som har det tufft ett spännande dygn i naturen samtidigt som de får en kickstart till ett härligt friluftsliv.

Sören Kjellkvist guidar ungdomar som mår dåligt ut i naturen.
Sören Kjellkvist är ambassadör för Friluftsfrämjandet. Han älskar äventyr och friluftsliv.

 

Här är några anledningar till att du ska vistas mer i naturen.

5 hälsoeffekter av friluftsliv

1. Din hjärna blir stimulerad

Hjärnans utveckling, det vill säga hjärncellernas tillväxt, är till stor del beroende av stimuli som bara naturen kan ge. Naturen ”motionerar” hjärnan på ett bra sätt genom till exempel fåglarnas sång, vinden, solens reflexer, doft- och färgupplevelser .

2. Stressen minskar

Naturen är en perfekt plats för avkoppling, stressreduktion och återhämtning. Efter bara fyra-fem minuter i skog och mark går din puls och ditt blodtryck ner markant. Detta gör att mängden stresshormoner i ditt blod minskar, vilket i sin tur leder till att du laddar dig själv med ny energi.

3. Du förbättrar din fysik och kondition

Förutom att friluftsliv ger dig många positiva och stärkande sinnesupplevelser får du också nyttig motion. Den fysiska aktiviteten gör att du tränar kondition, muskulatur, rörlighet, balans och motorik. Många experter anser att effekten av träningen kan öka efter som den dessutom sker i en naturligt avstressande miljö.

4. Ditt immunförsvar stärks

Vissa forskare menar att naturen är som ett multivitaminpiller. Inte minst stärks ditt immunförsvar. När du vistas i naturen går du in i ett ”rast- och vila”-läge som gör att ditt immunförsvar får tillfälle att reproducera och förbättra sig. Detta gör att risken minskar för exempelvis diabetes, depression och hjärt- och kärlsjukdomar.

5. Du ökar din mentala styrka

I det lugn och den ro som ges i naturen får du möjlighet till att låta tankarna sjunka till botten, bearbeta dem metodiskt och stärka din mentala hälsa.

Källor: svensktfriluftsliv.se, skogsstyrelsen.se, Frontiers in Psychology

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen