Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 17 mars 2017

5 hälsoskäl att dricka äppelcidervinäger varje dag

Skyddar hjärtat, minskar sötsug och vikt. Fördelarna är många med att dagligen dricka äppelcidervinäger. Här är fem positiva effekter med äppelcidervinäger som forskarna ställer sig bakom.

FOTO: Istock

Äppelcidervinäger, som skapas genom jäsning av saften från krossade äpplen, har i tusentals år använts för att lindra småkrämpor, mot sjukdomar och för att förbättra allmänhälsan.

Rena universalmedlet

En del menar till och med att äppelcidervinäger är rena universalmedlet. Förutom uppfattningen att den har olika hälsobringande effekter används vinägern som medel mot till exempel mjäll, hudirritation och dålig fotlukt. Den kan också kalka av kaffekokare och användas vid städning.

Hjälper mineralupptaget

I äppelcidervinäger finns vitamin C och B samt ättiksyra som kan hjälpa kroppen att ta upp viktiga mineraler från andra livsmedel. Vinägern innehåller också mineraler i sig själv men i mycket liten mängd.

Få vetenskapliga studier

Trots äppelcidervinägerns utbredda användning finns det relativt få vetenskapliga studier som fastställer dess verkningar. Först i senare modern tid har vätskans egenskaper börjat utforskas.

Lagom är bäst

Att konsumera en matsked vinäger om dagen är ofarligt men undvik att få i dig större mängder än så. Skölj också ur munnen efteråt. Syran är stark och kan skada tandemaljen.

5 hälsoeffekter med äppelcidervinäger

1. Förbättrad insulinkänslighet

Flera studier har visat att vinäger (inte bara äppelcidervinäger, utan vilken vinäger som helst) ökar insulinkänsligheten och sänker nivåerna av blodsocker och blodfetter hos människor med diabetes typ 2.

En studie gjord vid Arizona University i USA visar att äppelcidervinäger förbättrar insulinkänsligheten med 19–34 procent.

Forskare på universitetet i Milano i Italien har dessutom kommit fram till att äppelcidervinäger kan sänka blodsockret med upp till 34 procent för den som äter bröd. Bra för den som vill få slut på sötsuget och småätandet mellan måltiderna.

Personer med diabetes typ 1 kan ha anledning att vara försiktiga med äppelcidervinäger. En svensk studie från 2007 visar att vinägern bromsar matens väg genom mag- och tarmkanalen vilket kan ha en negativ effekt på blodsockernivån.

2. Nyttigt för hjärta och kärl

Eftersom vinägern kan bidra till sundare blodfettnivåer kan den även ha positiva effekter på hjärt- och kärlhälsan. Vinäger, eller mer exakt ättiksyra, har också blodtryckssänkande effekt hos råttor. Dock finns ännu inga vetenskapligt säkerställda bevis för att det gäller även för människor.

3. Bra för viktnedgång

Eftersom äppelcidervinäger stabiliserar blodsockernivån och ökar insulinkänsligheten kan den också öka mättnadskänslan. Med andra ord: En jämnare blodsockernivå gör att sötsuget minskar.

En studie gjord vid Lunds universitet visar att äppelcidervinäger tillsammans med kolhydratrika måltider minskar aptiten så att dagsintaget av kalorier kan minskas med uppemot 300 kalorier.

Japanska forskare har dessutom kommit fram till att dagligt intag av vinäger kan bidra till viktnedgång. I en mindre studie gick personer som drack 15-30 milliliter vinäger om dagen i 12 veckor ner mer i vikt än de som inte gjorde det.

4. Kan skydda mot cancer

Några japanska vetenskapliga laboratoriestudier med celler från möss tyder på att vinäger kan döda vissa cancerceller. Mer forskning behövs dock innan det går att dra några slutsatser om huruvida det fungerar på cancerceller i mänskliga kroppar.

Källor: Japansk studie 1, japansk studie 2, japansk studie 3

5. Dödar bakterier

Hippocrates, den moderna medicinens fader, använde redan för över 2 000 år sedan vinäger för rengöring av sår. Detta eftersom den bland annat innehåller antibakteriell ättiksyra. Flera studier bekräftar att syran har effekt. En visar till exempel att ättiksyra dödar bakterier i brännsår. Men man ska ändå vara försiktig med kombinationen öppet sår och vinäger hemma eftersom syran är stark och kan irritera huden.

Traditionellt har vinäger använts mot till exempel nagelsvamp och öroninfektioner. Men det finns inga entydiga resultat från vetenskapliga studier som bekräftar att det verkligen är effektivt.

En studie vid North Dakota State University i USA visar att eftersom äppelcidervinäger kan förhindra tillväxt av bakterier kan den också användas som konserveringsmedel i maten.

Fler källor: alltomhalsa.se, stegforhalsa.se, newsner.com, magkliniken.se, appelcidervinager.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen