Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 12 februari 2018

5 konstiga nysningar du bör känna till

Det är inte bara när du är förkyld som du nyser. Här är fem andra lägen som kan ge upphov till nysningar. Några är riktigt oväntade.

 Det finns flera skäl till att vi nyser. Land reder ut mysteriet bakom fem av de vanligaste nysningarna.
Det finns flera skäl till att vi nyser. Land reder ut mysteriet bakom fem av de vanligaste nysningarna. FOTO: TommL

En rejäl nysning kan kännas härligt befriande. Men varför nyser vi egentligen? Här får du koll.

1. Försvarsnysningen

När vi andas in pollen, damm eller andra främmande partiklar reagerar små flimmerhår i näsborrarna och bihålorna med att sätta sig i rörelse. Rörelsen framkallar en nysning, som blåser ut en blandning av slem och partiklar ur näsa och luftvägar. Nysningar är alltså ett slags reflexmässig städaktion från kroppens sida. Bra, med andra ord!

Läs också: Så smittar gäspning

2. Solnysningen

Hört talas om ACHOO-syndromet? Det står för Autosomal Dominant Compelling Helioopthtalmic Outburst, och innebär att man börjar nysa när man plötsligt utsätts för starkt ljus. Det kan röra sig om både solljus och annat ljus.

Varför en del människor nyser av ljus är inte klarlagt, men reflexen verkar finnas hos ungefär 25 procent av befolkningen. Syndromet är också ärftligt. Barn till föräldrar med ACHOO löper 50 procents risk att själva drabbas.

Läs också: Därför får du hicka – undvik den så här

3. Vinnysningen

Det är inte alldeles ovanligt med så kallad ”wine sneezing” – alltså nysningar i samband med att man dricker rödvin. Förklaringen kan vara de histaminer som finns i många olika livsmedel, varav vin är ett. Histaminintolerans är ganska vanligt. Människor som lider av histaminallergi (till exempel pollen) är ofta extra känsliga även mot histaminer i mat och dryck.

Läs också: 6 spännande fakta om nysningar

4. Chokladnysningen

Det är inte ovanligt att mörk choklad ger upphov till nysningar. Även det kan ha med histamin att göra, men det kan även vara andra ämnen som retar.

Läs också: Så slipper du knakande käkar – enkla knep som hjälper

5. Sexnysningen

Det är ännu aningen oklart hur vanligt fenomenet är, men både sexuell upphetsning och orgasm kan orsaka nysningar hos en del människor. Detta enligt brittiska forskare. Orsaken bakom sexnysningarna är ännu oklar. Lyckligtvis tycks nysningar under själva akten vara ovanliga.

Läs också: Du kan vara drabbad av stresskäkar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen