5 matvaror som snabbt ger frisk tarmflora!
Ta en genväg till en bra tarmflora. Här är 5 extra bra livsmedel du ska äta! Nyckeln är resistent stärkelse.
Tarmfloran styr hela vår hälsa, både fysiskt och psykiskt, visar allt fler vetenskapliga studier. En sjuk tarmflora tros orsaka allt från fetma och diabetes till depression. Just nu forskas även mycket kring transplantationer av ”frisk” avföring.
Man kan påverka själv genom att skippa processad ”skräpmat” och äta mycket bladgrönt, kål, nötter, fisk med mera. Dessutom finns livsmedel kan ge ett snabbspår till en frisk tarmflora – de som innehåller resistent stärkelse.
Göder de goda tarmbakterierna
Det är en sorts kolhydrater som är rena supermaten. De bryts inte ned i tunntarmen, höjer därmed inte blodsockret, utan kan tvärtom sänka det. Istället hamnar den resistenta stärkelsen direkt i tjocktarmen.
Där göder den effektivt de goda tarmbakterierna och binder de ”onda” bakterierna och för ut dem ur kroppen. Dessutom ökas produktionen av smörsyra i tarmen som motverkar inflammationer och tarmproblem.
OBS: Om du har en mag- och tarmsjukdom eller känslig mage ska du kanske prata med din doktor först eller börja väldigt försiktigt eftersom resistent stärkelse kan orsaka gaser och svullnad..
Läs också: Tarmens 7 värstingar – detta ska du undvika!
5 matvaror som ger dig en frisk tarmflora
1. Potatismjöl
Det enklaste och mest effektiva sättet att få i sig resistent stärkelse, som även passar LCHF-are. Den utgör hela 80 gram av 100 gram potatismjöl. Mjölet får inte värmas utan ska ätas kallt för att få effekt. 1-2 matskedar per dag utrört i kallt vatten eller fet yoghurt ger dagsbehovet. Börja med en halv matsked och trappa upp, för en ovan mage kan blir svullen och gasig.
2. Rå eller kokt, kall potatis
Rå potatis innehåller precis som potatismjöl nästan bara resistent stärkelse, cirka 8 gram per 100 gram. Riv en stor potatis över salladen, till exempel. Även kokt potatis innehåller en del resistent stärkelse om den först kyls ned innan man äter.
3. Havregryn
Okokta havregryn kan innehålla upp till 4 gram resistent stärkelse per 100 gram. Så att blötlägga havregryn i vatten eller mjölk över natten gör dem extra nyttiga att äta. Även kokt havregrynsgröt innehåller en del resistent stärkelse.
4. Gröna bananer
Visserligen gillar de flesta gula, söta bananer bäst, men det är de gröna som rika på resistent stärkelse. 100 gram kan ge hela dagsbehovet på 30 gram.
5. Linser och vita bönor
Kokta linser, kidneybönor och vita bönor är bra källor till resistent stärkelse – ger 3, 5 respektive 4 gram per 100 gram.