Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 23 januari

5 myter om urinvägsinfektion

Drick citronvatten! Sitt inte på något kallt! Ha inte för trånga byxor på dig! Vilka råd ska du egentligen lyssna på om du har drabbats av urinvägsinfektion?

Det finns många myter och därmed råd för dig som har känt av den obehagliga känslan som urinvägsinfektion innebär. Och för att få bukt med problemet är det ju rimligt att du inte faller för myterna som finns!

Läs också: Sjusovarna har fått revansch!

1. Drick mycket citronvatten

Enligt Läkemedelsvärlden finns det inga belägg för att c-vitamin kan fungera som botemedel mot urinvägsinfektion. Inte heller tranbärsjuice fungerar enligt vetenskapen, trots att väldigt många kvinnor använder sig av det för att lindra besvären.

2. Sitt inte kallt

Allmänläkaren Malin André säger till Läkemedelsvärlden att det inte ökar risken för infektion av att sitta på något kallt eller av att använda för trånga byxor.

3. Kvinnor måste torka sig på ”rätt sätt” på toa

Detta stämmer inte, att kvinnor bör torka sig framifrån och bak efter toalettbesök för att undvika urinvägsinfektion, enligt urinvägsinfektion.se.

Läs också: Stressa ned – lukta på din partner!

4. Trånga kläder orsakar urinvägsinfektion

Detta påstående styrks inte heller av forskning, enligt urinvägsinfektion.se

5. Kissa efter samlag så undviker du infektion

Att sex kan öka risken för urinvägsinfektion är säkerställt men att du kan undvika urinvägsinfektion genom att kissa efter samlag har inget stöd av vetenskap, skriver urinvägsinfektion.se.

6. Men vad är den egentliga orsaken?

De enda faktorerna som säkert ökar risken är sex och pessar med spermiedödande medel. Dessutom finns en ärftlig komponent, säger Malin André till Läkemedelsvärlden.

7. Så vad ska jag göra om jag drabbas?

Det du kan göra själv för att lindra besvären är att ta smärtstillande läkemedel och dricka mycket vatten. Ofta går besvären över av sig själv, skriver 1177.

Under senare tid har Läkemedelsverket slutat rekommendera antibiotika för att behandla urinvägsinfektion, eftersom man inte vill att antibiotika ska användas i onödan.

Läs också: Sanningen om bröd – så här säger dietisten

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen