Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 17 maj 2016

5 naturliga tips: Så botar du allt från värk till självsprickor med gröna blad!

Gröna blad är naturens egna specialplåster! De kan läka allt från skrubbsår till självsprickor. Land har listat 5 gröna plåster.

Bild 1/2
Bild 2/2

Nu står naturen i sin vackraste grönska och är full av kraft och energi.
– Nästan alla gröna blad och skott så här års är fulla av stärkande och läkande ämnen, säger Marie-Louise Eklöf, örtterapeut i Stockholm.

Vissa gröna blad är mer intressanta än andra för oss människor. Som groblad till exempel, som alltid tycks växa alldeles i vår närhet. De är naturens egna smarta plåster, som drar ut var, dödar bakterier och påskyndar läkningen.
Andra potenta gröna ”plåster” är daggkåpans och alträdets blad. Även ogräset kirskål går att använda som plåster eller omslag mot gikt. Och bland odlade växter kan vitkålens blad vara bra vid muskel- och ledvärk.

Groblad.

1. Groblad – läker småsår och självsprickor

Bra mot både små sår och variga sår, samt självsprickor. Det mest användbara gröna plåstret.
Verksamma ämnen: Slemämnen som mjukar död vävnad och var, glykosiden aucubin som dödar bakterier, garvämnen som drar ihop såret samt xantofyll som stimulerar läkningen.
Gör så här: Plocka fräscha groblad, skölj noga och torka dem. Banka sedan lätt på bladen med en kniv för att frigöra de aktiva ämnena. Lägg ett eller flera blad på såret eller självsprickan, beroende på storlek. Tejpa fast med kirurgtejp och eventuellt även platsfolie över för att behålla fukten. Byt omslag morgon och kväll tills såret läkt. Är såret inflammerat kan det nästan se värre ut först när varet dras ut.

Land.se listar de vitaminrika kålsorterna.

2. Vitkål – mot ledvärk och muskelsmärtor

Bra mot ledvärk och muskelsmärtor.
Verksamma ämnen: I kålsaften finns höga halter av antioxidanter och svavelhaltiga  glukosinolater med antiinflammatorisk effekt som kan minska svullnad och smärta.
Gör så här: Banka på väl rengjorda vitkålsblad med handen eller en kniv. Lägg ett eller flera blad med insidan mot svullnaden och linda över med plastfolie. Bind om med gasbinda eller värmande yllehalsduk. Lägg omslaget på kvällen och ta bort på morgonen. Max 7 nätter i rad för att undvika att kålsaften irriterar huden.

land_artikel_daggkåpa

3. Daggkåpa – stoppar blodflöde

Bra mot ”färska” sår, kan påskynda läkningen av dem. Kallas naturens blodstillare på grund av att bladen är så rika på sammandragande garvämnen.
Verksamma ämnen: Förutom garvämnen, också uppmjukande slemämnen och bakteriedödande ämnen.
Gör så här: Plocka friska, hela blad och skölj av dem rena och torka. Får man ett akut mindre sår ute i naturen kan man ta ett daggkåpeblad direkt och lägga på såret. Banka lite på bladet först så att garvämnena frigörs. Om möjligt, tejpa fast bladet över såret, kanske även täcka det med plastfolie.

land_artikel_alblad

4. Alblad – mot inflammation

Bra mot både småsår och variga, inflammerade sår.
Verksamma ämnen: Rika på sammandragande garvämnen, slemämnen som mjukar upp och drar ut var samt bakteriedödande ämnen.
Gör så här: Tvätta bladen rena, banka lite lätt på dem med en kniv för att släppa ut de läkande ämnena. Lägg över såret, tejpa fast med kirurgtejp. Vid variga sår, täck med plastfolie och över den ett rent, tunt bomullstyg. Tvätta rent och byt omslag morgon och kväll. Bli inte förskräckt om såret ser läskigt ut medan varet dras ut.

land_artikel_kirskal

5. Kirskål – perfekt mot gikt

Bra som värmande omslag vid gikt.
Verksamma ämnen: Rik på ämnen som värmer och ökar blodcirkulation i lederna plus enzymer som stöttar kroppens utsöndring av urinsyra, som orsakar gikt.
Gör så här: Ta ett rentvättat, torrt kirskålsblad och banka lätt på det med nageln eller en kniv för att få de aktiva ämnena att tränga fram. Vira bladet runt fingret eller tån. Lägg fetvadd runt och linda om en ren bit bomullstyg. Tejpa med kirurgtejp. Låt verka minst 6–8 timmar. Gör ett nytt omslag nästa kväll, upprepa några nätter i rad.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen