Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 26 februari 2018

5 saker att tänka på i kylan

När temperaturen kryper neråt är det skönt att vira in sig i en filt och stanna i soffan. Men tänk om! Här är några bra råd till dig som vill trotsa kylan.

FOTO: vgajic

1. Frisk luft är nyttigt och välgörande

Det tjatiga ordspråket ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” har en viss poäng, även om det självklart finns dåligt väder också.

Om det så handlar om en kort promenad kommer det förmodligen att göra dig gott. Och kom ihåg: Använd inte barnen som skäl att slippa gå ut själv.

Läs också: Vanligt köldfenomen – så motverkar du vita fingrar

2. Håll dig torr närmast kroppen

Om man går in, till exempel en kort stund i affären, klä av åtminstone ett lager. Är kläderna fuktiga, byt till torra om det är möjligt. Till exempel kan du ta med en extra tröja i en ryggsäck.

3. Undvik glipor mellan plaggen

Principen att klä sig lager på lager, gärna med ull närmast kroppen, känner de allra flesta till. Det är däremot lätt att slarva med utsatta ytor så som handlederna, där det ofta uppstår glipor. Tänk på att fodret i vantarna ska skydda även över handlederna.

Läs också: Därför är det kallt inomhus – 6 åtgärder

4. Skydda extra utsatta partier

Att hålla sig varm om fötter, händer och huvud är centralt. När vi utsätts för kyla drar blodkärlen ihop sig och värmen leds till vitala organ som behövs för att hålla kroppen vid liv. Det är därför vi ofta börjar frysa om just händer och fötter, även under en kylslagen höstdag.

Se till att hålla dessa partier extra varma. Blöta vantar och strumpor kyler, byt därför regelbundet för att undvika köldskador.

Tips: Om du lätt blir frusen om fötterna finns det vinterkängor med inneskor i ylle, som man kan ta ur och torka med jämna mellanrum.

5. Dubbelt upp

Ska du på en långpromenad med hunden? Ta på dig dubbla mössor och vantar eller ta med ett extra par i fickan, det brukar räcka långt.

Land Shopping: Här är skorna som håller små fötter varma och torra

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen