Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 16 augusti 2019

6 knölar som inte är cancer

Oftast är de ofarliga. Men visst kan de vara fula och irriterande, de där knölarna som utan förvarning dyker upp lite var stans på kroppen. Här får du koll på de 6 vanligaste knölarna.

 Det finns många sorters knölar och utväxter man kan få på kroppen. De flesta är ofarliga.
Det finns många sorters knölar och utväxter man kan få på kroppen. De flesta är ofarliga. FOTO: Istock

Plötsligt upptäcker du att du har en liten knöl på handleden, bakom örat eller någon annan stans på kroppen. Du känner den inte ens och så sent som i går fanns den inte alls.

Kallas tumörer

Vad är det för obegripliga utväxter som ett tu tre dyker upp på de mest omöjliga ställen på din kropp?

Troligtvis är de helt ofarliga. Även om de faktiskt kallas för tumörer. Det kan låta otäckt men en tumör är bara ett annat ord för utväxt och är alltså inte alls synonymt med en cancersvulst.

Läs också: Svullna fötter och ben? Så vet du om du har ödem

6 vanliga knölar

 Att upptäcka en knöl på kroppen kan vara obehagligt men allt som oftast är de helt ofarliga, som detta lipom.
Att upptäcka en knöl på kroppen kan vara obehagligt men allt som oftast är de helt ofarliga, som detta lipom. FOTO: Istock

Lipom

Lipom är en fettknöl som är både vanlig och ofarlig. Du kan få den var som helst på kroppen och ibland kan du få många samtidigt. Om de uppstår på ryggen, skuldran eller i nacken kan de bli hårda. Vid lipom på armar och ben är de oftast mjuka.

Behandling: Oftast behövs ingen behandling alls. Om lipomet gör ont eller blir så stora att det är i vägen går det att ta bort. Kontakta din vårdcentral.

Fibrom

Ett fibrom kan se ut som en knöl eller upphöjning och är en så kallad godartad bindvävstumör, den är alltså helt ofarlig. Fibromet kan bildas var som helst på kroppen och vara från någon millimeter till cirka en centimeter i storlek.

Behandling: Behöver sällan behandling.

Ganglion

Ganglion eller senknuta, som den också kallas, uppstår oftast vid en led, exempelvis handleden. Utbuktningen, som sällan ger besvär, kommer av att vätska har bildats vid leden. Ett ganglion kan variera i storlek, från ärtstorlek till några centimeter i diameter.

Behandling: Brukar försvinna av sig själv efter några veckor.

Polyp

En polyp kan vara en svullnad orsakad av en inflammation eller en godartad tumör. Ser ut som en liten knopp som växer ut från huden eller slemhinnan. Vanliga ställen för polyper att uppstå är i näsan, stämbanden, i urinblåsan och tarmen. De kan även uppstå i magsäcken.

Behandling: Försvinner oftast av sig självt. Polyper i tarmen eller i magsäcken brukar för säkerhet skull opereras bort. De kan nämligen utveckla cancer.

Adenom

Kallas även för körtelsvulst och är en godartad tumör i en körtel.

Behandling: Kan utsöndra stora mänger hormoner eller vara förstadier till cancer. Då opereras de bort.

Åldersvårta

Åldersvårtor är de allra vanligaste godartade tumörerna och syns som små upphöjda hudförändringar. Oftast uppstår de i ansiktet, på bröstet eller på ryggen. De första kan komma redan i 20-årsåldern men är helt ofarliga och smittar inte.

Behandling: Eftersom de är ofarliga behövs ingen behandling annat än av eventuella kosmetiska skäl.

Källor: Vårdguiden, Stockholmskliniken, Netdoktor

Läs också: Hudcancer: Bilder och symtom på misstänkta födelsemärken

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen