Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 1 juni 2016

7 skäl till att gnällspikar är mer framgångsrika än andra

Tänk dig lycklig och framgångsrik! Med rätt inställning är allt möjligt! Eller så var det tvärtom. Lite sund pessimism och acceptans kan faktiskt göra dig mer harmonisk.

Bild 1/3 FOTO: Mostphotos
Bild 2/3
Bild 3/3

1. Våga vara missnöjd

Om du tillåter dig själv att känna dig missnöjd kan den känslan bli en språngbräda till positiv förändring. Så gnäll på och formulera för dig själv vad som är så dåligt. Det handlar inte om att ge upp eller gå under, utan om att nyktert försöka betrakta sig själv och sin situation utifrån.

2. Acceptans

Att ständigt försöka se saker från den ljusa sidan och ignorera det negativa kan mana fram känslor av misslyckande, stress och otillräcklighet. Helt enkelt för att den inställningen lägger ett mycket stort ansvar på individen. Det finns saker du kan påverka, självklart. Men det finns också sådant du inte kan påverka, inte med allt positivt tänkande i världen. Ibland är det mer konstruktivt att acceptera att vissa saker ligger bortom din kontroll. Allt negativt går naturligtvis inte att tänka bort.

3. Låt dig inte tystas

I miljöer där positivitetskulturen fått lite för starkt fäste, till exempel på en del arbetsplatser, kan det vara svårt att uttrycka kritik eller missnöje utan att uppfattas som gnällig. Men försök se klart och ta på dig nej-hatten ibland, som den danska psykologiprofessorn Sven Brinkmann uttrycker saken. Det är jobbigt men viktigt att våga.

Journalisten och författaren Barbara Ehrenreich har skrivit utförligt om den här negativa optimismen i sin bok Gilla läget – hur allt gick åt helvete med positivt tänkande. Ehrenreich har fått en del kritik för att hon drar väldigt långtgående och spekulativa slutsatser i boken men trots det har hon sina poänger.

4. Ambitiösa mål

Övertygad om att det är viktigt att ha ett tydligt mål och att du kan uppnå det bara du är tillräckligt positiv och viljestark? Att vara extremt målfokuserad ses ofta som något bra och eftersträvansvärt. Men överdriven målfokusering kan ha en mindre charmig baksida och locka fram till exempel ett osunt kontrollbehov, oetiskt beteende och felprioriteringar enligt forskare vid Harvard Business School.

5. Allting kan bli värre

Defensiv pessimism är en psykologisk strategi som kan hjälpa oroliga personer att hantera sin oro, rädsla eller ångest. Julie Norem, psykologiprofessor vid Wellesley College, menar att de här människorna förbereder sig på en situation genom att först lägga sina förväntningar på en låg nivå. Därefter går de nog igenom allt som möjligen skulle kunna gå fel och börjar klura på hur det ska hanteras. På så sätt får de en känsla av kontroll.

Defensiva pessimister är ofta framgångsrika. De använder sitt negativa tänkande för att vara väl förberedda på alla tänkbara scenarier, även ett fullständigt misslyckande. Därför behöver inte ett misslyckande vara någon katastrof och allt annat är ju i princip en glad överraskning!

6. Lev i nuet…

Positivt tänkande tenderar att handla mycket om framtiden, att det ska bli bättre sen. Släpp din förbättringssträvan en stund och försök att bara var i nuet i stället.

7. …men glöm inte att du ska dö

Memento mori (kom ihåg att du är dödlig). Enligt stoikerna i det antika Grekland skulle man tänka på det varje dag, bland annat för att främja tacksamhet för det man faktiskt har, just här och just nu. En dag är allt borta. Genom att betrakta dig själv utifrån och som en liten del i ett stort sammanhang kan du också få lättare att förlika dig med dig själv och livets upp- och nedgångar. Du är inte universums medelpunkt. Skönt, eller hur?

Lästips!

The antidote: Happiness for people who can’t stand positive thinking av Oliver Burkeman (finns på engelska, ej översatt till svenska)

Stå fast av Svend Brinkmann

Gilla läget: hur allt gick åt helvete med positivt tänkande av Barbara Ehrenreich

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen