Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 11 juli 2018

7 udda upplevelser som gör susen för hälsan

Borta bra men hemma bäst, inte sant? Men suktar du ändå efter att fly vardagen under semestern så testa att sova med Walliska svartnosfår eller gå kanske en getpromenad för att hitta tillbaka till lugnet. Land listar 7 unika upplevelser i filosofisk anda.

 Tälta ihop med unika svartnosfår. Foto: Privat.
Tälta ihop med unika svartnosfår. Foto: Privat. FOTO: Privat

Sov med Walliska svartnosfår

På en gård utanför Väse i Värmland kan du umgås med Sveriges enda svartnosfår. Övernattar gör du i ett trädtält uppspänt över själva fårhagen, som ligger på en fridfull udde intill Vänern. Här får du vakna upp till betande får och en korg med frukost i hagen. En speciell, men fantastisk upplevelse! Läs mer på deras Facebooksida Walliska svartnosfår.

Bo i samiska kåtor under norrsken

Vilken känsla att sova i en tältkåta under flammande norrsken! Utanför Jokkmokk och Gällivare, i världsarvet Laponia och med storskog, fjäll och vidsträckta myrar som närmaste grannar, finns Sápmi Nature Camp, som består av fem tältkåtor. Hit kommer människor från när och fjärran för att ”göra ingenting” – och för att få veta mer om samernas vardagsliv och traditioner. Läs mer här.

Läs också: Unik upplevelse: Samiska kåtor med tystnad, norrsken och stjärnhimmel!

Getpromenad i Skåne

Annelie Gripenberg har en liten gård i skånska Klippan med bland annat getter, grisar och höns, där hon vissa tider tar emot besökare för eftertraktade getvandringar. Efter någon kilometers promenad in i skogen med getterna i koppel möts du av en gammal torpruin där Annelie ställt upp ett bord för medhavd fika. Läs mer på hennes Facebooksida Skogstorpet.

 Annelie Gripenberg arrangerar getvandringar i omgivningarna kring gården i Klippan.
Annelie Gripenberg arrangerar getvandringar i omgivningarna kring gården i Klippan. FOTO: Lennart Trollvad

Cykla dressin i vacker natur

I de böljande landskapen runt Vansbro i Dalarna kan du hyra en dressin för en dag där den rogivande takten tar dig bort från vardagsstressen. Färdas genom vackra vyer över skog och sjöar på Dellenbanan eller den gamla Inlandsbanan och ta ett skönt dopp i en lugn sjö om vädret tillåter. Läs mer här.

Turista i tystnaden

I det gamla församlingshemmet i Åmotsbruk, Ockelbo, har två belgiska företagare börjat göra business på den svenska naturens tystnad. Det som lockar mest är enkla saker som fisketurer med en eka i en insjö, skogspromenader där man kanske kan få se ett björnspår och att få övernatta i en koja. Hit tar sig många européer som vill få bukt på stressen.

Läs också:Belgisk turistsuccé i Ockelbo: Vi säljer tystnad till stressade européer!

Vandra och övernatta i Kolarkoja

Vandra längs Bruksleden utanför Skinnskatteberg i Västmanland och övernatta i en kolarkoja där ni sover på liggunderlag och fårskinnsfällar framför den öppna elden och gör en enklare middag över elden. En lätt och rofylld vandring i bergslagens historiska miljö. Läs mer här.


Gå på rehab med djur som sällskap

Grön rehabilitering är en evidensbaserad rehabiliteringsform, där djur och natur bidrar till stressreduktion för människor med ångest, depression och utmattning. På Kärramosse Gård utanför Varberg finns en kravlös samvaro med hästar och många andra djur. Getpromenaderna på gården är väldigt uppskattade. Rehab på gården kräver remiss från läkare. Läs mer här.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen