7 vanliga magbesvär: symtom, orsaker, lindring
Här får du koll på vanliga problem med magen och vad du kan göra åt dem.
1. Dyspepsi
Så känns det: Dyspepsi är ett samlingsnamn för besvär som du kan ha i övre delen av magen. Du kan ha ont eller få en brännande känsla i maggropen, känna dig uppkörd, må illa och bli snabbt mätt.
Kan bero på: Oftast en ökad känslighet i nerverna i magsäcken och övre tarmen. Den kan även bero sjukdom inuti magen eller tolvfingertarmen så som magsår och cancer i magsäcken.
Det här kan hjälpa: Pröva dig fram genom att undvika fet, salt, rökt eller stekt mat, starka kryddor, kaffe och alkohol. Ät lite och ofta, stressa mindre, rök inte och undvik läkemedel med acetylsalicylsyra och NSAID, som naproxen och ibuprofen.
2. Reflux (halsbränna)
Så känns det: Brännande känsla i hals och bröst är vanligast. Du får sura uppstötningar och blir illamående. Om du ofta får halsbränna kan du få svårt att svälja, hosta när du ligger ner, slem i luftrören, ont i halsgropen och astmaliknande besvär.
Kan bero på: Vid halsbränna läcker magsaft upp i matstrupen. Orsaken är en försämrad funktion i dörren mellan magsäck och matstrupe. Strupen tål inte den starka magsaften och signalerar med halsbränna och sura uppstötningar.
Det här kan hjälpa: Pröva att undvika fet och kryddstark mat, alkohol, kaffe och juice och läkemedel med acetylsalicylsyra och NSAID. Undvik att äta sent på kvällen och lyfta tungt, gå ner i vikt, sluta röka och stressa mindre. Sök hjälp när halsbrännan stör vardagen. Läkemedel som kraftigt hämmar produktionen av magsyra kan skrivas ut av läkare. Det finns även receptfria läkemedel som inte bör användas mer än två veckor utan läkares inrådan. I svåra fall kan man operera.
3. Magsår
Så känns det: Smärta i mitten av magen, den så kallade maggropen. Man kan må illa och kräkas, snabbt bli mätt, ha hungersug och få ökade eller mindre besvär vid måltid. Man kan ha ont i perioder däremellan vara besvärsfri.
Kan bero på: Sår i magsäckens eller tolvfingertarmens slemhinna orsakas av bakterien Helicobacter pylori. Risken att utveckla magsår ökar av vissa läkemedel. Sök vård om du haft besvär i mer än en vecka. Ett magsår kan vara farligt om det inte behandlas. Vid brustet magsår måste man operera akut. Vi blödande magsår kan sjukhusvård behövas.
Det här kan hjälpa: Undvik antiinflammatoriska (NSAID) läkemedel eller läkemedel med acetylsalicylsyra, sluta röka, undvika stark och friterad mat, kaffe och alkohol. Magsår kan självläka men kommer ofta tillbaka. De flesta blir friska med läkemedel som kraftigt minskar magsyran tillsammans med antibiotika. Läkare ställer diagnos via gastroskopi. Man kan också upptäcka magsårsbakterien med hjälp av ett blodprov, utandningsprov eller avföringsprov.
4. Glutenintolerans
Så känns det: Diarré och andra besvär från mag-tarmkanalen, så som gaser i magen. Trötthet, nedstämdhet, viktnedgång, ledvärk, utslag i munnen, kräkningar och illamående, blåsor på huden.
Kan bero på: Glutenintolerans eller celiaki innebär att man inte tål proteinet gluten i vete, råg och korn. Gluten gör att tunntarmen blir inflammerad, vilket också innebär att den inte kan ta upp näring på samma sätt som en frisk tarm.
Det här kan hjälpa: Blodprov kan snabbt ställa diagnos om du har antikroppar mot gluten. För säkrare svar kan man göra tunntarmsbiopsi. Sjukdomen är livslång och du bor undvika det du är överkänslig mot.
5. Ulcerös kolit
Så känns det: Oftast flera symtom som trötthet, diarré, blod eller slem i avföringen, du får ont i magen och kan få bråttom till toa, och kan tappa i vikt.
Kan bero på: Vid Ulcerös kolit blir slemhinnan i tjocktarmen inflammerad, ibland är bara ändtarmen inflammerad. Sjukdomen är kronisk och du kan ha perioder med besvär och däremellan må bättre.
Det här kan hjälpa: Diagnosen ställs med rektoskopi, koloskopi, röntgen och blod- och avföringsprover. Med rätt läkemedel som minskar eller tar bort inflammationen mår de allra flesta bra och kan leva ett aktivt liv. I sällsynta fall krävs en operation.
6. Crohns sjukdom
Så känns det: Oftast har du flera symtom så som diarré, oftast med blod i, ont i magen, magknip efter måltid, blod i avföringen, viktminskning och trötthet.
Kan bero på: Crohns sjukdom är en inflammatorisk sjukdom i mag-tarmkanalen. Oftast drabbas nedre delen av tunntarmen, tjocktarmen samt ändtarmen. Orsaken är möjligen att immunförsvaret överreagerar på bakteriefloran i tarmen.
Det här kan hjälpa: Diagnos ställs med endoskopi, röntgen, blod- och avföringsprover. Med rätt läkemedel som minskar och helst tar bort inflammationen mår de allra flesta bra och kan leva ett aktivt liv. Vissa behöver opereras och ta bort den sjuka delen av tarmen.
7. Matallergi
Så känns det: Vanligast är symtom från magen, huden och i munnen, så som ont i magen, diarré, förstoppning och kräkningar, eksem, nässelutslag, klåda, svullnad på läppar och i halsen. Du kan också ha snuva, nästäppa och astma.
Kan beror på: Matallergi är vanligast hos barn och försvinner ofta vid 3-4 års ålder men en del behåller allergin. Vanligast är allergi mjölk och ägg som kan ge magproblem, vilket beror på att immunförsvaret bildar antikroppar mot proteinerna i mjölk eller ägg.
Det här kan hjälpa: Diagnosen ställs genom att ta bort det du inte tål ur kosten en tid och tillsätter det igen i samråd med läkare, så kallad provokation. Ibland behövs tarmundersökning, pricktest och blodprov. Matallergi går inte att bota men kan växa bort.Läs också: Vanliga symtom på magkatarr
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.