Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 3 mars 2020

8 dåliga vanor – som du ska behålla!

Sluta ha dåligt samvete över chokladen du äter eller de där ”onödiga” kopparna kaffe som smakade så ljuvligt. Det kan i själva verket vara bra för dig!

 Var rädd om dina dåliga vanor. De kan vara bra för dig.
Var rädd om dina dåliga vanor. De kan vara bra för dig. FOTO: Istock

1. Unna dig choklad

 Är du en gottegris? Grattis – då kanske du lever längre! I alla fall om du gillar mörk choklad.
Är du en gottegris? Grattis – då kanske du lever längre! I alla fall om du gillar mörk choklad. FOTO: Istock

Mörk choklad höjer inte bara din koncentrationsförmåga – den minskar också risken att drabbas av stroke. Med en bit mörk choklad – eller mjölkchoklad – om dagen kan du minska risken för att dö i en förtida hjärtsjukdom med 25 procent, enligt en studie från Skottland. Men ät inte mer än 100 gram om dagen. Vetskapen om att du också kan bli gladare och lugnare av kakao ger ju även vinterutflyktens varma choklad en extra guldkant.

Läs också: Magnesiumbrist – vanliga symtom

2. Kaffe är bra för dig

 Påtåren gör dig gott.
Påtåren gör dig gott. FOTO: Istock

Oj då. Slank den fjärde koppen kaffe ner av bara farten? Det behöver inte vara så dåligt som du tror. Kaffe kan faktiskt vara riktigt bra för hälsan, exempelvis när det gäller att förebygga bröst- och prostatacancer. Är du medelålders kan dessutom risken för att utveckla demens senare i livet minska om du dricker tre till fem koppar kaffe om dagen, om man får tro en stor finsk-svensk studie i ämnet.

3. Ta en raggardusch

Kanske känner du dig lite ofräsch efter raggarduschen i morse – men du fick ju i alla fall snooza två gånger till… Och: Dessutom mår din hud betydligt bättre! För ihärdigt duschande – särskilt i hett vatten – torkar ut din hud och riskerar att ta bort bakterier som skyddar ditt immunförsvar. Att ta en raggardusch – att strunta i att tvätta sig eller bara blaska sig snabbt under armarna och dra på lite deo – är kanske en lite sunkig ovana, men den är egentligen inte alls så dum för din kropps välmående.

4. Vänta med tandborstningen

 Låt stå!
Låt stå! FOTO: iStock

Det kan faktiskt vara bra att avvakta med tandborstningen ibland. Som när du just druckit läsk, mineralvatten eller sura juicer, vilka enligt Folktandvården fräter på dina tänders emalj och gör dem extra känsliga för slitage. Så vänta med tandborstningen någon timme eller skölj munnen med vatten.

5. Hoppa över hårtvätten

 Borde du egentligen ha tvättat håret i dag – men orkade inte? Bra!
Borde du egentligen ha tvättat håret i dag – men orkade inte? Bra! FOTO: Istock

Att tvätta håret för ofta gör nämligen mer ont än gott. Det menar hudläkaren och professorn Lynne Goldberg vid Boston Medical Centers Hair Clinic. I en intervju med amerikanska Business insider säger hon att personer som tvättar håret alltför ofta torkar ut hårbotten av allt schampo. Beroende på vad du har för hårtyp kan du dra ner på tvättandet till 1-2 dagar i veckan.

6. Låt sängen stå obäddad

 Strunta i att bädda sängen – och må bättre!
Strunta i att bädda sängen – och må bättre! FOTO: Istock

Enligt en studie vid Kingston University i London är bästa sättet att undvika kvalster – och därmed kvalsterallergi och astma – att inte bädda sängen. Kvalster trivs nämligen där det är fuktigt, varmt och mörkt. Låt täcket i stället ligga slarvigt öppet – då försvinner fukten från sängen och kvalstren torkar ut. (Och du, pedant, som inte kan låta bli att bädda: Visste du att en säng kan innehålla upp till 1,5 miljoner kvalster…?)

Läs också: Demodex – kvalstret som kryper runt på dig på natten

7. Fortätt med dataspel

 Ditt intresse för onlinespel är inte så slött och oföretagsamt som alla tycks tro.
Ditt intresse för onlinespel är inte så slött och oföretagsamt som alla tycks tro. FOTO: Istock

I en studie, från Royal Melbourne Institute of Technology, har man bland 12 000 australiska 15-åringar kunnat konstatera att de ungdomar som dagligen spelar onlinespel hade högre medelresultat i matematik, läsning och naturvetenskap än de som inte gör det, enligt DN.

En annan studie utförd vid Göteborgs universitet visar att samarbete i onlinespel kan ge människor en ökad tillit till människor även utanför den digitala världen. En tredje, amerikansk, studie har visat att actionspel förbättrar din syn, vilket kan komma till nytta vid exempelvis bilkörning.

Amerikanska företagsledare har också i tidningen Forbes intygat att man kan bli en bättre chef genom att spela onlinespel som exempelvis World of Warcraft i måttliga doser på fritiden.

8. Stå på dig – var pessimistisk!

 Tummen upp för tummen ner.
Tummen upp för tummen ner. FOTO: Istock

Genom att tänka att allt faktiskt kan vara värre – så kallad defensiv pessimism – kan du förbereda dig på alla tänkbara scenarier, inklusive ett fullkomligt misslyckande. Du förbereder dig på en situation genom att lägga dina förväntningar på en låg nivå, menar Julie Norem, psykologiprofessor vid Wellesley College, som leder ett forskningsarbete i ämnet. Ett misslyckande behöver på detta sätt inte bli en katastrof – och allt annat blir en glad överraskning!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen