Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 8 augusti 2018

Så vet du om du har ödem – vanligaste symtomen

Svullnad i fötter och ben är en vanlig åkomma, kanske särskilt i samband med höga temperaturer på sommaren.

Men finns det ingen särskild orsak till svullnaden kan du ha drabbats av den kroniska sjukdomen ödem.

Här är de bästa tipsen för att förebygga svullnad!

Orsakerna till svullna fötter och ben kan vara många. Kanske har du stått upp eller suttit ner för länge under en lång resa. Kanske beror det på höga temperaturer utomhus. Även för gravida och överviktiga är svullnader i fötter och ben vanliga.

Men finns det ingen tydlig orsak till svullnaden kan det vara en kronisk, men behandlingsbar, sjukdom som heter ödem.

 Svullna fötter eller ben kan ha många bakomliggande orsaker.
Svullna fötter eller ben kan ha många bakomliggande orsaker. FOTO: comzeal

Viktigt att söka vård tidigt

Ödem är en vätskeansamling i vävnaderna, som är lättare att behandla ju tidigare du söker vård. Har du svullnader är det bra att låta en läkare undersöka dig, även om det inte ger besvär. Vid utebliven behandling brukar svullnaden bli större och det kan också bildas fett och bindväv i den svullna kroppsdelen.

Symptomen på ödem

Det första symtomet är att huden blir tjockare och det kan kännas som en spänning i huden när lymfödemet bildas. Därefter blir svullnaden synlig och det kan kännas tungt i kroppsdelen. Både hudbesvär och smärta kan uppkomma, dessutom ökar risken för infektion. I takt med att lymfödemet blir större kan både rörlighet och styrka i kroppsdelen minska.

Behandla rätt

De främsta behandlingsmetoderna för ödem är regelbunden fysisk träning och kompression, vilket ofta är specifika bandage eller klädesplagg som kan användas för att skapa tryck mot lymfödemet och därmed minska svullnaden.

Läs också: Så vet du om du dricker tillräckligt i värmen

Vare sig du lider av ödem eller bara har återkommande problem med svullnad av identifierbara orsaker följer här några värdefulla tips på hur du själv kan få ner svullnaden.

1. Fysisk aktivitet

Upp och hoppa! När du rör på dig kommer blodcirkulationen i gång. Undvik att sitta still mer än en timme. Vid regelbunden motion stärks musklerna och blodcirkulationen stimuleras. Det kan räcka med en enkel vardagspromenad.

2. Benen i högt läge

Sätt fötterna i en högre position än resten av kroppen genom att placera en kudde under benen när du vilar. I det höga läget kan blodet lättare strömma upp till hjärtat.

 Det bästa viloläget för svullna fötter är att lägga upp dem i en hög position så blodet kan strömma ner mot hjärtat.
Det bästa viloläget för svullna fötter är att lägga upp dem i en hög position så blodet kan strömma ner mot hjärtat. FOTO: iStock

3. Undvik benen i kors

När du väl sitter – undvik att sitta med benen i kors, det stör blodcirkulationen. Det bästa är förstås att aldrig sitta stilla för långa perioder i sträck.

4. Träna tåhävningar

Tåhävningar är en enkel träningsmetod som går att baka in i vardagen, kanske när du borstar tänderna eller står vi skrivbordet på kontoret. Vid tåhävningar kramar underbensmusklerna venerna från utsidan så att blodet pumpas upp. Ställ dig på tå och pumpa hälarna upp och ner. För ökad effekt – stå med främre foten på en tröskel eller ett trappsteg, då blir tåhävningarna extra djupa.

5. Testa stödstrumpor

Stödstrumpor (även kallade kompressionsstrumpor) kan vara en idé om du lätt får svullna ben eller fötter – särskilt vid mycket stillasittande. De kramar om benet och förhindrar blodet att stocka sig. Strumporna sätts på när benen är som smalast på morgonen. Finns att köpa på apoteket.

6. Rör på fötterna

Vid längre tid av stillasittande, som på en långresa eller på kontoret – få i gång blodcirkulationen i fötterna och vaderna genom att stampa, flexa eller rulla med fötterna.

7. Gå ner i vikt

Om du är överviktig, försök att gå ner lite i vikt. Fetma och övervikt minskar blodflödet i kroppen.

8. Drick mindre alkohol

Alkohol leder till att blodkärlen vidgas, vilket i sin tur kan leda till svullnad.

Farliga svullnader

Oförklarligt svullna ben och fötter kan vara tecken på hjärtsvikt, njursvikt, leversvikt eller tumörer i buken. Om svullnaden uppstår i bara ett ben ska man vara vaksam så det inte är en blodpropp.

Vid graviditet kan ovanligt stora svullnader vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. Det är ett allvarligt tillstånd som man måste söka vård för genast.

Källa: Life, Doktorn, Vårdguiden, Svenska Ödemförbundet

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen