Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 4 april 2018

9 tecken på vitamin B12-brist

Känner du dig ovanligt trött, deppig och har svårt att minnas saker? Det kan vara brist på vitamin B12. Här får du koll på det livsviktiga vitaminet och de vanligaste brist-symtomen.

 Kroppen behöver vitamin B12 för att nervsystemet ska fungera och för att röda blodkroppar ska kunna produceras. Vid brist blir du lätt andfådd och trött, men kan också drabbas av stickningar i fingrar och tår.
Kroppen behöver vitamin B12 för att nervsystemet ska fungera och för att röda blodkroppar ska kunna produceras. Vid brist blir du lätt andfådd och trött, men kan också drabbas av stickningar i fingrar och tår. FOTO: Istock

Så här års känner sig många av oss lite extra trötta. I de allra flesta fall har tröttheten en helt naturlig förklaring.

Men är tröttheten ihållande och kanske kombinerad med nedstämdhet och problem med minnet kan det finnas skäl att kolla upp dina värden av det livsviktiga vitaminet B12.

Allvarligt med B12-brist

Vi behöver visserligen bara ett par mikrogram B12 om dagen, men eftersom vitaminet är avgörande för hela kroppens maskineri kan en brist vara farlig för kroppen.

B12 behövs för nerver och blod

B12-vitamin, som finns främst i kött, ägg, fisk, lever, mjölk och ost, behövs för cellernas ämnesomsättning, nervsystemet och för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar. Brist på B12 kan, precis som järnbrist, leda till blodbrist (anemi).

De neurologiska symptomen kommer före tecknen på blodbrist (anemi) och kan vara bestående. Anemi går att behandla.

Läs också:4 viktiga hälsoeffekter av D-vitamin!

9 tecken på vitamin B12-brist

1. Nedsatt känsel samt domningar och stickningar i händer och fötter (neurologiska symptom). Vissa beskriver en känsla av att de har strumpor på fötterna även när de är barfota.

2. Svag i musklerna och problem med balans och gång (neurologiska symptom). Gången kan kännas som om man har luftkuddar under fötterna.

3. Ovanligt trött, orkeslös och blek (till följd av blodbrist/anemi).

4. Yrsel, huvudvärk och sus i öronen (till följd av blodbrist/anemi).

5. Lätt att bli andfådd och får hjärtklappning (till följd av blodbrist/anemi).

6. Minnessvårigheter och koncentrationsproblem.

7. Nedstämd och lättirriterad.

8. Illamående och diarré.

9. Röd och inflammerad tunga och såriga mungipor. Beror på att brist på vitamin B12 kan förändra slemhinnorna.

Veganer riskerar B12-brist

Det är främst äldre som drabbas av B12-vitaminbrist. I Finland beräknas 10 procent av alla finländare över 65 år ha brist, uppger finska Yle.

Även veganer, som varken äter fisk, kött ägg eller mjölkprodukter, löper en ökad risk eftersom vitamin B12 i huvudsak finns i animalisk kost.

Sök hjälp

Om du känner igen symptomen ovan så bör du kontakta din vårdcentral för provtagning och remiss till specialläkare.

Källa: Vårdguiden, Livsmedelsverket, svenska Yle, Tidningen Apoteket.

Läs också: Så får du i dig tillräckligt med B12

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen