Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 11 april 2019

ACT-metoden effektiv hjälp mot kronisk smärta

Många lider av långvarig eller kronisk smärta. Med hjälp av ACT-metoden kan plågan lindras. Så här fungerar ACT.

 ACT-metoden går ut på att lära sig leva ett aktivt och meningsfullt liv trots smärta.
ACT-metoden går ut på att lära sig leva ett aktivt och meningsfullt liv trots smärta. FOTO: iStock

Forskning visar att 20 procent av befolkningen lider av långvarig eller kronisk smärta. En plåga som ofta begränsar livet. För enligt Rikard Wicksell, psykolog och forskare på Karolinska institutet i Stockholm, lär vi oss blixtsnabbt att undvika aktiviteter som leder till smärta.

Slutar göra bra saker

Det innebär ofta att vi blir passiva och slutar att göra sådant vi egentligen gillar för att det gör ont. Passa barnbarnen, träna, påta i trädgården, spela tennis, umgås med vänner eller annat som gör att livet känns roligt och meningsfullt.

Lika ont hemma i soffan

Men, säger Rikard Wicksell till Vårdfocus.se, forskning visar att man oftast har lika ont om man stannar hemma i soffan. Den akuta smärtan kanske minskar, men inte den långvariga.

Konsekvensen när man skär bort meningsfulla aktiviteter i vardagen blir i stället att livet begränsas och kan kännas trist och innehållslöst.

ACT kan hjälpa

Och det är här ACT-metoden, som Rikard Wicksell har arbetat med och utvecklat under 20 år, kommer in i bilden. Den går ut på att hjälpa patienter med smärta att börja leva sina liv igen. Trots smärta får personer som får ACT-terapi träna på att göra förändringar i vardagen som matchar de egna livsvärdena.

Trotsa smärtan

 På sikt ger aktiviteten utdelning och höjer livskvaliteten.
På sikt ger aktiviteten utdelning och höjer livskvaliteten. FOTO: iStock

Och det behöver inte vara märkvärdigare än att skjutsa barnen till fotbollen – trots att det kanske gör ont i nacken. På sikt kan detta leda till fler sociala och fysiska aktiviteter, menar Rikard Wicksell. Saker som gör att livet känns meningsfullt och roligt igen.

Bättre livskvalitet

Men visst kan det vara tufft att möta sin smärta och ändå försöka vara aktiv, menar Rikard Wicksell. På sikt brukar det dock ge utdelning. Så här uttrycker sig en person i en forskningsstudie:

”De små stegen jag tagit har gjort mitt liv mer glädjefyllt och jag börjar se glimtar av mig själv dyka upp mellan varven”.

Detta är ACT-terapi

  • ACT, Acceptance and Commitment Therapy, är en vidareutveckling av Kognitiv Beteendeterapi (KBT).
  • Metoden går ut på att lära sig att acceptera smärtan och därmed öka sin förmåga att leva ett aktivt och innehållsrikt liv – trots att det gör ont.
  • I ACT-terapin får patienten identifiera vad han eller hon tycker är viktigt i livet och därefter göra konkreta förändringar i vardagen i linje med detta.

Källor: Vardfokus.se, Livskompass.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen