Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 26 januari 2017

Äldre som tar hand om sina barnbarn lever längre

Att som mor- eller farförälder ta hand om sina barnbarn är inte bara trevligt, det kan ge ett längre liv också. Det visar en studie som undersökt över 500 personer.

Forskning runt om i världen intresserar sig för hur viljan att hjälpa andra ger effekter på hälsa och välbefinnande. Bland annat har ett forskningsteam undersökt en grupp på över 500 personer i Tyskland för att se om relationen över generationer påverkar livet på kort och lång sikt. Resultatet är intressant.

– Till vår förvåning såg vi att mor- och farfarföräldrar som tog hand om sina barnbarn levde fem år längre än de som inte gjorde det, säger David Coall som är en av de som ligger bakom studien till den australiska tidningen Sydney Morning Herald.

Hjälpsamhet påverkar livslängden

Det finns forskning som visar att personer som hjälper andra människor mår bättre på många olika sätt men det här är enligt forskarna första gången som man kunnat se att det även påverkar livslängden.

Forskningen funderar nu över varför det finns ett så tydligt resultat. En teori är att äldre som har en tydlig uppgift också tar bättre hand om sig för att kunna utföra uppgiften, en annan teori är att hjälpsamheten fungerar som en stressdämpare, att personer som hjälper andra helt enkelt mår bättre och att det påverkar livslängden.

Studien presenterades först i Journal of Evolution and Human Behaviour.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen