Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 29 oktober 2019

Börja träna – det är aldrig för sent!

Även om du aldrig tidigare har motionerat så finns det all anledning att börja. Fysisk aktivitet kan ge äldre ett friskare liv, visar ny svensk forskning.

 Forskning visar att det finns en tydlig koppling mellan fysisk aktivitet och hälsa hos äldre.
Forskning visar att det finns en tydlig koppling mellan fysisk aktivitet och hälsa hos äldre. FOTO: Istock

En ny studie från Örebro universitet visar att kvinnor över 65 år har mycket att vinna på att röra sig mer. Både lungor och hjärta har visat sig bli starkare – oavsett om man tidigare har tränat eller ej, rapporterar universitetet.

150 minuter motion i veckan

För att uppnå de positiva hälsoeffekterna räcker det att röra på sig minst 150 minuter i veckan. Det menar doktoranden Jort Veen som ligger bakom studien.

Läs också: Så många steg behöver du ta – enkel guide

Aldrig för sent!

107 kvinnor mellan 65 och 70 år deltog i studien. Och oavsett hur mycket eller hur lite de tidigare hade motionerat i livet så påverkades deras hälsa positivt av träning.

– Det är inte för sent att börja träna som äldre. Fysisk aktivitet är bra för konditionen även hos vuxna som tidigare inte har rört på sig i så stor utsträckning, peppar doktoranden Jort Veen.

Även piggare hjärna

Det är inte bara din kropp som mår bra av att röra på sig, även din hjärna blir piggare av motion. Det menar bland andra hjärnforskaren Anders Hansen, som Land har skrivit om tidigare. I sin bok Hjärnstark hänvisar han till studier där 70- och 80-åringar har visat sig får effektivare hjärnor av att vara fysiskt aktiva.

Läs också: Så kan motion bromsa hjärnans åldrande

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen